Achtergrond

‘Wij zijn volwaardige Nederlanders’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Uitgedoste dames en shirtloze mannen zingen en springen door de Amsterdamse straten. Vanaf het Waterlooplein loopt de groen-geel-rode stoet naar het Oosterpark. Daar is het Keti Koti festival, de viering en herdenking van de afschaffing van de slavernij in de toenmalige Nederlandse koloniën.”Vrijheid, dat is wat we vieren. Antilianen hebben er net zoveel recht op als Henk en Ingrid”, grapt de 37-jarige Isaac Lopes.

Het onderwerp slavernij is nog steeds actueel vindt hij. “Kijk maar eens in de schappen, weet jij wie de cacao van je reepje chocola heeft geplukt? Dat zou zomaar een kind van acht kunnen zijn. ” De half-Filippijnse Jerry Nitollano (27) maakt zich vooral zorgen over de ideeën van Geert Wilders. “Wij zijn niet inferieur. Wij zijn de samenleving.”
Keti Koti festival kinderen 250-190
Winti-consulente Marian Markelo sluit zich daarbij aan. “We zijn de rechtmatige bewoners van Nederland. We zijn er en we blijven er”, predikt ze tijdens het traditionele plengoffer bij het slavernijmoment in het Oosterpark. Eerbied en respect, daar draait het allemaal om tijdens dit kleurige festijn in de brandende zon. “Onze voorouders toonden respect aan de mensen die hen onderdrukten, wij hebben respect voor gele mensen, bruine, zwarte, linkse en rechtse mensen.”

Voetnoot
“Het is een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis” zegt vice-premier André Rouvoet, die namens de regering de eerste krans legt bij het monument. “Ook zonder bijbel kun je wel bedenken dat het verleden immoreel en beschamend is.” Ondanks dat het al 147 jaar geleden is, vindt hij de herdenking belangrijk. “Het is nog maar vijf á zes generaties terug, toen ik op school zat was het Nederlandse slavernijverleden slechts een voetnoot in de geschiedenisboeken.”

Onwetendheid
Noraly Beyer, van oorsprong Curaçaose, is het daar mee eens. “De onwetendheid bij mensen moeten we niet onderschatten. Ik wist zelf ook heel weinig van mijn familieverleden. Ik ben er pas laat achter gekomen. Het is goed om je geschiedenis te doorgraven, zo leer je het verleden beter te begrijpen.”

Na het officiële gedeelte mag er gefeest worden. “Vrijheid moet je koesteren”, zegt de Surinaamse Regina Zandvliet (22). “Vrij bewegen, vrij dansen. Als iemand belachelijk wil dansen moet hij dat kunnen doen, dat is vrijheid.”

Foto’s: Optocht Keti Koti Festival Amsterdam (cc) Ralf Duijnmaijer/ OneWorld

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons