Achtergrond

Wie is er blij met een half miljard?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Hoe zat het nou precies? Maakte het kabinet een opvallende draai’, brak de VVD een verkiezingsbelofte’ door honderden miljoenen extra te reserveren voor ontwikkelingssamenwerking? OneWorld wist het even niet meer en belde met begrotingsdeskundige Antoon Blokland van analyse-en lobbybureau BBO. Het gaat hier niet om een verrassende beleidswijziging maar om een technische exercitie, legt Blokland uit, die tegelijk wel explosief materiaal bevat. “De EU heeft een nieuwe berekening geïntroduceerd om nationale economieën te meten. Die herberekening wijst uit dat onze economie groter is dan we aannamen. Omdat het budget voor ontwikkelingssamenwerking gekoppeld is aan het nationaal inkomen, zou dat nu mee omhoog moeten – evenals onze afdracht aan de EU. Minister Dijsselbloem heeft daarvoor een reservering van in totaal 600 miljoen euro gemaakt in de VoorjaarsnotaDaarvan zou volgens mij zo’n 315 miljoen naar Ontwikkelingssamenwerking moeten gaan.”

Zo simpel ligt dat allemaal echter niet. Nu begint het verhaal vol politiek dynamiet, schetst Blokland. Het politiek-bestuurlijke landschap bestaat inmiddels uit de twee coalitiepartijen, plus de drie oppositiepartijen D66, CU, en SGP die voor hun steun aan de begroting beloond willen worden. “Die 600 miljoen liggen nu op de onderhandelingstafel van de vijf partijen. Voor Prinsjesdag moeten ze er uit zijn hoe ze die willen besteden.”

Opvallend genoeg gaat geen van de vijf vol op het orgel voor ontwikkelingssamenwerking. “De woordvoerders Ontwikkelingsamenwerking zijn er achter de schermen druk mee bezig, maar het is de vraag of ze hun partij en fractie mee krijgen. Het is een lastige puzzel van wensen. De vijf partijen hebben meer noten op hun zang, zoals lastenverlichting, minder bezuinigen op Defensie, investeren in onderwijs en ouderenzorg. Daarbij hebben de woordvoerders ook hun eigen wensen. De Caluwé van de VVD wil meer geld voor bedrijfsleven investeringen in ontwikkelingslanden, terwijl Joel Voordewind van de ChristenUnie deze bedrijfslevenpotjes kleiner wil en meer geld wil voor ‘social protection’.  De PvdA zit in een lastig parket: een deel van de achterban is kritisch op de hervormingen van de hulp en wil de bezuinigingen terugdraaien en een deel van de achterban vindt andere onderwerpen belangrijker.”

Op Telegraaf.nl en andere reactiesites zijn de vergelijkingen met de bezuinigingen op de ouderenzorg niet van de lucht en dat sentiment dringt ook door tot de Kamer, bespeurt Blokland. Een boodschap brengen dat die bezuinigingen overeind blijven, maar Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking er geld bij krijgt, staat gelijk aan politieke zelfmoord.

Mocht Ontwikkelingssamenwerking er toch dit jaar een half miljard bij krijgen, weten ze er op het ministerie dan raad mee? Blokland geeft aan dat dit geen probleem mag zijn. “Er zitten altijd open eindjes in een begroting, omdat gedurende het jaar pas duidelijk wordt hoe groot het budget precies is. Als de economie gegroeid is, en er geld bijkomt, kun je dat makkelijk bij internationale instellingen wegzetten. Er zijn altijd grote projecten bij de Wereldbank of de VN, waar je nog aan kunt bijdragen.”

Interessanter is de prioriteiten die minister Ploumen hanteert als ze extra geld mag verdelen. Kiest ze ervoor de geplande bezuinigingen binnen haar eigen begroting te verzachten (op bijvoorbeeld onderwijs, goed bestuur en gezondheidszorg), of zwicht ze voor de druk van coalitiepartij VVD die het Nederlandse bedrijfsleven nog meer wil ondersteunen. “Maar ook de andere partijen hebben hun hobby horses. Het wordt een boeiend gevecht.”

De minister zelf houdt zich intussen, bij monde van haar woordvoerder Herman van Gelderen, wijselijk op de vlakte. “Wij lezen de krantenberichten ook uiteraard. We zijn al enige tijd op de hoogte van de nieuwe rekenmethode. Momenteel brengt het ministerie de gevolgen daarvan in kaart. In augustus kunnen we er meer over melden.”

Beeld door PvdA/Flickr.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons