Achtergrond

Wereldvoedseldag leidt tot wetsvoorstellen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“Supermarkten gooien jaarlijks voor 2 miljard euro aan voedsel weg, terwijl er nu 70.000 Nederlandse gezinnen afhankelijk zijn van de voedselbank”, zegt Carla Dik-Faber, Kamerlid van de ChristenUnie. Een good samaritan law moet deze voedselverspilling tegengaan.

Door de huidige strenge wetgeving rond voedselveiligheid en houdbaarheid, worden supermarkten soms aansprakelijk gesteld als zij producten aan voedselbanken schenken, stelt het Kamerlid. In Italië en de VS is er een ‘good samaritans law’, die supermarkten in deze gevallen vrijstelt. Dik-Faber pleit voor een vergelijkbare wet.

Aardappels
Het Kamerlid van de ChristenUnie vindt daarnaast dat de richtlijnen rond voedselwetgeving, in samenwerking met supermarkten, onderzocht moet worden. Ze wil dat er bepaald voedsel geen houdbaarheidsdatum krijgt, maar slechts een productiedatum: “Waarom zouden we bij ongeschilde aardappels een houdsbaarheidsdatum zetten, als je als consument ook gewoon kan zien wanneer ze niet meer goed zijn?”

CO2
Dik-Faber is niet het enige Kamerlid dat zich druk maakt over voedselverspilling. Jesse Klaver (GroenLinks) dient vandaag een voorstel voor de initiatiefwet in, waarin hij stelt dat supermarkten bekend moeten maken hoeveel voedsel zij weggooien. Het Tweede Kamerlid denkt dat supermarkten door deze verplichting inzicht krijgen in hun inkoopgedrag en verspilling. Daarnaast zou het consumenten de mogelijkheid geven om hun supermarkten te beoordelen.

Volgens Klaver is het weggooien van eten niet alleen zonde van het eten: “Het is ook de CO2-uitstoot die bij de bewerking, verpakking en het transport van al dat eten voor niets is geweest. Transparantie is de eerste stap op weg naar bewustwording en het terugdringen van voedselverspilling.”

Een woordvoerster van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) vindt Klavers idee naïef. “Supermarkten zijn geavanceerde bedrijven, met systemen om de inkoop zo scherp mogelijk te regelen. We weten heel goed wat we inkopen en wat we weggooien”, vertelt ze De Telegraaf. Volgens de woordvoerster is de consument degene die het meeste voedsel weggooit, waardoor Klaver zijn pleidooi aan de verkeerde zou richten.

Lees meer op: Nu.nl
Foto door JBloom: Flickr

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons