Achtergrond

Wereldse ‘dorpsoudsten’ in actie bij crisis

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

“De wereld wordt een globaal dorp, maar we hebben nog geen globale ouderen. Deze ouderen kunnen een groep zijn, waar de wereld op kan vertrouwen. Zij kunnen vrijuit spreken, zijn onafhankelijk en hebben zoveel ervaring dat zij conflicten kunnen oplossen.” Aldus de beginselverklaring van The Elders, twaalf prominente oud-wereldleiders en andere prominenten die de aarde een beetje beter proberen te maken. De bedenkers en sponsors van dit initiatief waren ondernemer Richard Branson en zanger Peter Gabriel. Zij benaderden Nelson Mandela, die enthousiast reageerde. Op zijn 89-ste verjaardag vorig jaar juli, trad de groep voor het eerst  naar buiten. Prinses Mabel is op dit moment algemeen directeur van The Elders.

 

the eldersGeen magie maar wijsheid
Bisschop Desmond Tutu, Jimmy Carter, microkredietgoeroe Yunus, voormalig mensenrechtencommissaris Mary Robinson, zij zijn weliswaar al wat ouder, maar kunnen aan hun status moreel gezag ontlenen. Ze bezitten geen magie, maar wijsheid. Ze hebben geen leger, maar wel autoriteit. Zelf zeggen ze dat ze juist, omdat ze onafhankelijk zijn, meer kunnen bereiken en rustig op de achtergrond hun werk kunnen doen.

 

Zo bemiddelde’oudere Kofi Annan begin 2008 met succes tussen de strijdende partijen in Kenia. Een paar maanden eerder gingen, namens The Elders, bisschop Tutu, Jimmy Carter en Graça Machel (Mozambikaans politica en vrouw van Nelson Mandela) op missie in Darfur en bezochten vluchtelingenkampen, om, zoals Machel het verwoordde, “naar de slachtoffers van de burgeroorlog te luisteren en hun stem wereldwijd te laten horen.” De ouderen trokken ook naar Cyprus en organiseerden gesprekken tussen Turken en Grieken.

 

Dit zijn de 12 ouderen:

Nelson Mandela ,Graça Machel, Desmond Tutu, Kofi Annan, Ela Bhatt, Lakhdar Brahimi, Gro Brundtland, Fernando H Cardoso, Jimmy Carter, Mary Robinson, Muhammad Yunus en Aung San Suu Kyi. www.theelders.org

 

Wat zij te bieden hebben is “collectieve ervaring, kennis en integriteit” aldus  Jimmy Carter. “In een dorp komen de mensen naar de ouderen toe, als zij problemen hebben en wij kunnen hen advies geven”, aldus Annan. “Wij kunnen vrijuit spreken, hoeven geen compromissen te sluiten en mogen fouten maken”, legt Mary Robinson uit.
 

In Nederland zijn er nauwelijks oudere prominenten die de rol van wegbereider voor het oplossen van wereldproblemen op zich nemen. Oud-premier Lubbers heeft op het popfestival Lowlands een lans gebroken voor de bescherming van de aarde. Jan Pronk gaat onvermoeibaar met de jongeren het debat aan over ontwikkelingssamenwerking. Maar hier is het vooral de jongere generatie die het voortouw neemt. Marco Borsato en Ali B. voor Warchild. Yolanthe Cabou strijdt tegen kindermisbruik in Azië.

 

Spreken met een stem
Prof. dr. Bas de Gaay FortmanProf. Bas de Gaay Fortman (71) was in de jaren zeventig een prominent politicus voor de Politieke Partij Radicalen (PPR). Tegenwoordig is hij onder meer hoogleraar politieke economie van de mensenrechten aan de Universiteit van Utrecht. “Ik heb me achttien jaar geleden geheel uit de politiek en de publiciteit teruggetrokken. Tijdens mijn periode in de politiek heb ik vooral geprobeerd om jongeren te mobiliseren: De Oosterschelde moest open blijven! Kalkar moest dicht! (red: geen Nederlandse deelname aan kerncentrales) De enige macht die ik geambieerd heb, was dwarsligmacht.”

 

De Gaay Fortman vindt The Elders een goed initiatief: “Het is zinnig dat een aantal van deze zwaargewichten samen met één stem spreken. Ook al hebben zij dan geen echte macht meer, dan kunnen zij nog wel degelijk invloed uitoefenen. Ik heb het niet zo op machthebbers. Ik besef dat machtsvorming onontkoombaar is. De samenleving moet nu eenmaal door mensen geleid worden. Zij moeten besluiten nemen, maar ook vaak beslissingen forceren. Het aardige van deze ouderen is dat zij volledig vrij zijn en moreel gezag genieten. Naar wie zijn we geneigd om te luisteren? Toch niet naar de machthebbers? De ouderen kunnen een persoonlijk raadgever zijn, van wiens inzichten en levenservaringen je kunt profiteren.”

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons