Achtergrond

Wereldbank laat armen in de steek

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) deed onderzoek naar de werkwijze van de Wereldbank, de meest invloedrijke organisatie op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Met een team van meer dan 50 journalisten uit 21 verschillende landen werden zo’n 6000 documenten onder de loep genomen. Ook spraken ze met medewerkers van de bank en betrokkenen bij projecten. Op basis daarvan stelde het ICIJ het rapport Evicted & Abondoned op waaruit blijkt dat de Wereldbank tekortgeschoten is bij de bescherming van de inheemse bevolking.

Beleid
In het beleid van de Wereldbank staat dat de projecten die worden gefinancierd, geen schade mogen berokkenen aan mensen of het milieu. Dat betekent dat wanneer regeringen geld lenen bij de Wereldbank, zij burgers niet zomaar hun huis uit mogen zetten zonder waarschuwing vooraf. Wanneer families wel plaats moeten maken voor dammen, energiecentrales of andere projecten, moeten zij ergens anders gevestigd worden en moet hun levensonderhoud worden hersteld. Uit het ICIJ-onderzoek blijkt dat de Wereldbank het vaak nalaat om projecten goed te beoordelen. In veel gevallen bleef de bank gewoon zaken doen met regeringen die de rechten van hun burgers schonden. ‘Vaak waren overheden helemaal niet van plan om de regels te volgen, en vaak had het management van de bank helemaal niet de intentie om ze af te dwingen’, zegt Navin Rai, een voormalige ambtenaar van de Wereldbank die van 2002 tot 2012 toezicht hield op de bescherming van inheemse volkeren. ‘Zo werd het spelletje gespeeld.’

Ontheemd
Grote projecten kunnen ten koste gaan van de levens van de lokale bevolking. ICIJ concludeerde dat sinds 2004 naar schatting 3,4 miljoen mensen wereldwijd fysiek of economisch ontheemd zijn. Het werkelijke aantal ‘ontheemden’ ligt waarschijnlijk hoger omdat de bank het aantal mensen getroffen door de projecten niet altijd telt en soms onderschat. Vooral in Viëtnam werden maar liefst 1,25 miljoen mensen de dupe van de projecten van de Wereldbank, in China raakten ruim een miljoen mensen hun woning, land of een deel van hun inkomen kwijt en in India werden 390.000 mensen ontheemd.

Projecten
In de toekomst zullen waarschijnlijk meer mensen het veld moeten ruimen. De toenemende vraag in bepaalde regio’s naar zuiver water, elektriciteit, gezondheidszorg en andere basisdiensten, zal er volgens de Wereldbank toe leiden dat ze steeds meer grote projecten zal financieren waardoor de lokale bevolking van hun land wordt verdreven of hun levensonderhoud wordt verstoord. Volgens de bank is het onmogelijk om deze grote projecten uit te voeren zonder mensen uit hun huizen te zetten. ‘We vinden dat we infrastructuurprojecten moeten blijven financieren, met inbegrip van projecten die leiden tot de verwerving van land en onvrijwillige hervestiging’, aldus David Theis, de woordvoerder van de Wereldbank, in een verklaring. De bank doet naar eigen zeggen haar best om ervoor te zorgen dat leners hulp bieden aan de mensen die de dupe worden van projecten.

Lees meer over dit onderwerp in het dossier van Mondiaal Nieuws.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons