Achtergrond

‘Wereld wordt gevaarlijker voor vluchteling’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Amnesty International zegt dat de wereld in het algemeen gevaarlijker wordt voor vluchtelingen en migranten. Dit komt doordat de landen waar ze naartoe zijn gegaan, volgens de organisatie niet in actie komen wanneer hun rechten worden geschonden. Amnesty International bracht vandaag het Jaarboek 2013 over de mensenrechtensituatie in 159 landen uit.

De mensenrechtenorganisatie zegt dat veel regeringen de bescherming van hun nationale grenzen belangrijker vinden dan de rechten van hun eigen burgers en vluchtelingen. Volgens het jaarboek waren er in 2012 naar schatting 214 miljoen migranten en 15 miljoen vluchtelingen.

Excuus
Het excuus dat mensenrechten ‘binnenlandse aangelegenheden’ zijn, is volgens Amnesty een smoesje om mensernrechtenschendingen te rechtvaardigen. Amnesty denkt dat dit excuus gebruikt is om internationale pogingen om ernstige mensenrechtenschendingen aan kaart te brengen, tegen te werken, zoals in Syrië het geval is.

Mensen die op de vlucht zijn voor conflicten of vervolging in hun eigen land, ondervinden geregeld problemen bij het oversteken van internationale grenzen. Salil Shetty, secretaris-generaal van Amnesty International: “Het was vaak moeilijker voor vluchtelingen om grenzen te passeren dan voor wapens die bij het geweld gebruikt worden”. In 2013 keurde de Verenigde Naties het Internationale Wapenhandelverdrag goed. Dit zou een stop kunnen zijn voor het transport van wapens die mogelijk worden gebruikt bij mensenrechtenschendingen.

Opvallend
In het jaarboek is Amnesty kritisch op de rechten van vluchtelingen en asielzoekers in Nederland. De commissie die toeziet op gedwongen terugkeer van asielzoekers, Commissie Integraal Toezicht Terugkeer krijgt ervan langs. Amnesty vindt de transparantie van deze commissie beperkt. Ook baart het de organisatie zorgen dat de Nederlandse regering vorig jaar oktober besloot illegale vluchtelingen te kunnen bestraffen. De organisatie denk dat hierdoor de kwetsbaarheid van migranten zonder papieren toeneemt.

Goed nieuws
Er staat ook positief nieuws in het jaarboek. In Argentinië, Brazilië, Guatemala en Uruguay zorgt de vervolging van schendingen van de mensenrechten voor verbetering van de bestrijding van straffeloosheid.

Lees het volledige rapport op: Amnesty International

Foto: United Nations Photo

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons