Achtergrond

‘Weinig commitment bij opruimen landmijnen’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Doordat veel landen weinig werk maken van het opruimen van landmijnen zal de deadline van 2010 die in het verdrag voor het uitbannen van landmijnen is opgenomen, waarschijnlijk niet worden gehaald.

 Miss Landmijnverkiezing

Eind november wordt bekend wie de Miss Landmineverkiezing gaat winnen. Dit is een project van de Noorse kunstenaar Morten Traavik die zo de aandacht wil vestigen op de slachtoffers van landmijnen in Angola. Volgens Traavik zijn er te weinig projecten die specifiek aandacht besteden aan de vrouwelijke slachtoffers van landmijnen. Vrouwen die door een landmijn gehandicapt zijn geraakt raken vaak in een isolement. miss landmine

Het project heeft voor de nodige controverse gezorgd bij internationale hulporganisaties. Zij vinden het een freakshow die van weinig respect voor de vrouwen getuigd. Tot 28 november kunnen mensen via de site www.misslandmine.org stemmen op de tien Angolese vrouwen die in de race zijn voor deze titel. De winnares kan een prothese winnen.

Veertien landen waaronder Bosnië, Tsjaad, Mozambique en Peru gaan deze deadline vrijwel zeker niet halen. Frankrijk, Niger, Groot-Brittannië en Venezuela zijn zelf nog niets eens begonnen met het opruimen van de sluipmoordenaars. 

 

“Zowel donoren als landen die landmijnen herbergen moeten harder werken om aan hun verplichtingen te voldoen”, aldus Stuart Casey-Maslen, een van de samenstellers van het rapport.
 

 

5700 slachtoffers

Uit het rapport blijkt verder dat vorig jaar ruim 5700 mensen zijn omgekomen door landmijnen en zeker een half miljoen mensen gehandicapt zijn geraakt. De meeste slachtoffers zijn burgers, onder wie veel kinderen. Volgens de ICBL kan het werkelijke aantal slachtoffers hoger zijn omdat lang niet alle doden in de statistieken zijn opgenomen.

 

In Libanon, Somalië, Birma en Pakistan is het aantal slachtoffers gestegen. In Libanon is het aantal slachtoffers vertienvoudigd. Israël zette tijdens de Libanon-oorlog veel landmijnen in.

 

Landmijnenvelden

Vorig jaar is wereldwijd 324 miljoen euro besteed aan het opruimen van mijnenvelden of het vernietigen van landmijnen in opslag. Verspreid over de wereld bestaat er in totaal nog meer dan 200.000 vierkante kilometer aan landmijnenvelden, een oppervlakte ter grootte van Wit-Rusland of Senegal.

 

 

ICBL

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons