Achtergrond

WEF: borrelen over de wereldeconomie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Wat is het World Economic Forum? 
In het Zwitserse skidorp Davos komen jaarlijks zo’n 2500 politici, bankiers en wetenschappers bijeen voor het World Economic Forum. Sinds 1971 wordt dit dorp, dat normaliter zo’n 11.000 inwoners kent, gebruikt om op hoog niveau te kunnen praten over de wereldeconomie, nieuwe economische systemen, duurzaamheid enzovoorts. Het draait uiteindelijk om het discussiëren, en het gebruikelijke netwerken dat hierbij komt kijken.

Komt er wel eens iets concreets uit deze bijeenkomst? 
Nee, over het algemeen niet. Het World Economic Forum is niet bedoeld om ‘dingen te regelen’ of om harde afspraken te maken. De conferentie zelf neemt geen standpunten in, en er zal ook nooit een ‘Verdrag van Davos’ komen. Dat deze bijeenkomst van invloed is op de beslissingen wereldwijd staat vast, maar het is onmogelijk om te meten hoeveel invloed deze bijeenkomst heeft.

Maar wat gebeurt er dan over het algemeen? 
Vooral heel veel praten over oplossingen voor mondiale economische problemen. Dit jaar staat ongetwijfeld de wereldwijde economische malaise op de agenda. Ook gaan er mensen naartoe om te kunnen luisteren naar bekende leiders en specialisten die overal ter wereld vandaan komen. Er worden seminars georganiseerd en debatten en workshops gehouden over de meest uiteenlopende onderwerpen. Van de oorlog in Afghanistan tot Shakespeare, of hoe je het beste een burn-out kunt voorkomen. Naast de gebruikelijke etentjes, borrels en feesten in de avond natuurlijk. Het moet wel een informeel karakter houden.

Kan iedereen deelnemen?
Helaas niet. Om mee te mogen doen in Davos, moet je eerst een uitnodiging hebben gekregen. Wie geen wereldleider of internationale beroemdheid is kan wel een plaatsje kopen, zolang je maar een bedrijf vertegenwoordigt dat een omzet van minimaal één miljard dollar per jaar heeft. Een lidmaatschap van het World Economic Forum kost tussen de €39.000 en enkele tonnen per jaar, een toegangskaartje is al te koop voor €14.000 euro. 

Debat WEF
Debat in Davos (cc) WEF

Is dat geen hoge barrière voor ontwikkelingslanden? 
Jazeker. Het evenement wordt nauwelijks bezocht door bedrijven uit Afrika en Latijns-Amerika, en ook alleen de bedrijven in de top-250 van China en India maken überhaupt kans om hier te komen. De verwachting is dat bij het Westen nog de kater heerst van de economische crisis, terwijl het bij menig Aziatisch en Afrikaans land het economisch beter gaat dan ooit tevoren. 

Zijn er geen protesten zoals bij de G-8? 
Vooralsnog niet. Daarnaast wordt de conferentie door het Zwitserse leger van zo’n 4000 man beveiligt.

Foto boven: Logo van het World Economic Forum (cc) WEF 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons