Webgids Millenniumdoelen

22-07-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

 

Omschrijving millenniumdoelen

Voor een officiële omschrijving van de millenniumdoelen kun je het best de officiële Engelse website bezoeken.

ls dit een beetje te droog en ingewikkeld is, kun je een kortere omschrijving lezen op sites van verschillende goede doelen. De Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO) biedt een helder overzicht.

Op de site van de campagne Maak het waar staat ook een simpele samenvatting van de doelstellingen.

Nederland en de millenniumdoelen

Wil je weten wat Nederland aan de millenniumdoelen doet, kun je de site van het Ministerie van Buitenlandse Zaken bezoeken. Hierop staat een Nederlandse samenvatting van het voortgangsrapport Developing a Global Partnership for Development waarin te lezen is wat de bijdrage is van Nederland aan de doelen.

Wil je precies weten wat er in het rapport staat, dan kun je ook de uitgebreide Engelse versie lezen.

Tussentijdse evaluatie

Benieuwd hoe de zaken er na vijf voorstaan? Op de Engelstalige site van de millenniumdoelen staat per regio in een grafiek aangegeven wat de vorderingen zijn.

Verder staan op de site van de Millennium Development Goals verschillende Engelstalige essays en rapporten onderverdeeld per doel. Een beetje zware, Engelstalige kost maar wel interessant.

BBC News In Depth geeft aan de hand van grafieken per doel een overzicht van de ontwikkelingen.

Beoordeling van de doelen

Op de officiële Engelse site staan de doelen met de 18 targets en 48 indicatoren. Aan de hand van de targets en indicatoren kan worden afgelezen wanneer er aan een doel is voldaan. Hierover is in 2003 een uitgebreid rapport van de Verenigde Naties (VN) verschenen.

Acties

De VN-organisatie DPI heeft een website gelanceerd voor de NGO-conferentie die voorafgaand aan de VN-top in september wordt gehouden. De site richt zich op activisten, de media en niet-gouvernementele organisaties.

De VN hebben de campagne No Excuse opgezet om zoveel mogelijk mensen op de hoogte te brengen van de millenniumdoelen.

Make Poverty History is de bekende campagne van de actie met de witte bandjes.
De Nederlandse variant hierop is de campagne Maak het waar

De VN werken samen met Columbia University aan het project millenniumdorpen. Millenniumdorpen zijn dorpen in Afrika die fungeren als proeftuin voor een nieuwe aanpak. Het geld gaat rechtstreeks naar het dorp en alle problemen worden tegelijk aangepakt.

Interessant om te weten

Op de site van Mapping Worlds staan verschillende mondiale problemen op een wereldkaart afgebeeld. Het geeft bijvoorbeeld in één opslag een beeld van het aantal HIV en aids patiënten per regio. Mapping Worlds heeft een aantal millenniumdoelen weergegeven in een wereldkaart.

Aids Map Foto mappingworlds

Het aantal personen in 2003 geïnfecteerd met HVI-aids tussen de 0 en 49 jaar oud. Afbeelding: Mapping Worlds

De term millenniumdoelen wordt in de reguliere media weinig gebruikt. Uit een onderzoek van het NCDO vorig jaar, bleek dat maar 20 procent van de Nederlanders op de hoogte is van de millenniumdoelen. Het rapport is op de site na te lezen.

 Organisaties bij ieder millenniumdoel

1. Armoede halveren en honger terugdringen

De Novib, de Nederlandse tak van Oxfam, werkt op allerlei terreinen aan armoedebestrijding. De organisatie ondersteunt lokale projecten en voert campagne in Nederland. 

Jeffry Sachs is topeconoom bij de VN, oprichter van het Earth Institute en schrijver van het boek The End of Poverty  waarin hij zijn visie geeft over een einde aan armoede. Zijn Poverty Action Lab zoekt naar concrete mogelijkheden om armoede te bestrijden.

Het hongerproject ontwikkelt manieren om de sociale condities die honger in stand houden te veranderen. Het is de bedoeling dat de projecten zich als een olievlek over een regio en het land verspreiden.

2. Ieder kind naar school

Unicef is de Kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties en zet zich in voor de rechten van kinderen wereldwijd.

3. Mannen en vrouwen gelijk

Women Watch is een organisatie van de VN en stimuleert gelijkheid voor vrouwen. Voor meer informatie over de rechten van vrouwen, kun je kijken op de site van Women human rights.

4. Kindersterfte terugdringen

Memisa bestaat 80 jaar en vraagt aandacht voor de moeder- en kindsterfte in ontwikkelingslanden.

Unicef is de VN-organisatie die zich inzet voor kinderen.

PvdA-europarlementariër Max van den Berg voert campagne voor een betere gezondheidszorg in ontwikkelingslanden. Met de campagne 'allemaal gezond' probeert hij publiek en politiek te mobiliseren om de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden te versterken. 

5. Gezondheid van moeders verbeteren

Simavi richt zich op gezondheidszorg in ontwikkelingslanden.

6.Dodelijke ziektes bestrijden zoals HIV, aids en malaria

Het Aids Fonds bindt de strijd aan tegen aids en heeft een nieuwe campagne om aandacht te vragen voor het gebrek aan aidsremmers in ontwikkelingslanden.

Het KNCV Tuberculosefonds richt zich op bestrijding van tbc, een ziekte die in veel landen nog een belangrijke doodsoorzaak is.

Verschillende organisaties werken samen in het Roll Back Malaria Partnership

7.Schoon drinkwater en minder mensen in sloppenwijken

Habitat for Humanity bouwt huizen voor mensen in nood.

Het Habitatplatform voert campagne voor dit zevende millenniumdoel.

8.Betaalbare medicijnen, een eerlijk handelssysteem en minder schulden voor arme landen

Volgens Fairfood leidt een oneerlijke machtspositie op de wereldmarkt tot honger. Fairfood zoekt naar creatieve oplossingen voor het voedselprobleem.

'Een streep door de schuld van de arme landen', schrijft Jubilee Nederland op hun site. Zij vinden dat schulden een zware druk vormen op de magere overheidsinkomsten van veel arme landen.

 

Reacties