Webgids ICT en ontwikkeling

18-11-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

 

Mooie term, de digitale kloof, oftewel digital divide. Maar wat betekent het?
Wikipedia heeft een definitie van de term in het Engels: http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_divide
 
Op de site van WSIS staat een kortere beschrijving van de term Digital Divide en de term Content Gap.
 
De Britse omroep BBC heeft een dossier over de digitale kloof, de internetgeneratie en zo'n beetje alles wat met ict te maken heeft.
   
WSIS:
 
Wat is de WSIS? Waar kun je dat beter te weten komen dan op de WSIS-website.
 
Het laatste nieuws over de WSIS vind je op http://www.wsis-wire.net/
 
De Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) organiseert in naam van de VN de WSIS. In de ITU zijn zowel regeringen als telecombedrijven vertegenwoordigd.
 
Tijdens de WSIS  worden de WSIS Awards uitgereikt. Deze zijn bedoeld om bijzondere toepassingen op het gebied van informatie- en communicatietechnologie extra onder de aandacht te brengen. Lees ook het artikel 'Wereldverbeteraars in bytes'.  

De website i-Witness van Panos biedt een journalistieke kijk op de WSIS. Met weblogs, artikelen en een 'experts database'. 

infoDev is de site van het Information for Development Programme van de Wereldbank. Ook op deze site staan veel documenten over de wsis en het pre-wsis forum.

Meer over de digitale kloof:

De Worldbank heeft een uitgebreid rapport met achtergrondinformatie over de digitale kloof gepubliceerd. Erg interressant zijn de voorbeelden uit Korea, Rusland en Afrika.

Klik hier voor meer algemene informatie van de World Bank over haar projecten omtrent ICT.

Ook het IMF heeft een rapport gepubliceerd over de digital divide.

Digital Opportunity Channel brengt nieuwsberichten en achtergrondinformatie over ict en ontwikkeling.

Europa & ICT

Kijk op de EU-website om meer te weten te komen over het Europees beleid ten opzichte van ict.

De site van e-Europe heeft informatie over e-government, e-learning en e-inlcusion. Over wat het is, maar ook wat de EU ermee doet.

Afrika & ICT:

Kijk op de speciale sectie over ict van Allafrica.com voor het laatste nieuws over  ontwikkelingen op het gebied van ict in Afrika.

NEPAD, the New Partnership for African Development, heeft het programma e-Nepad. De website toont projecten en doelstellingen van NEPAD op het gebied van ict.

Organisaties

Deze (Nederlandse)  organisaties spannen zich in om de digitale kloof te dichten:

De Nederlandse organisatie Computers for Development zorgt ervoor dat afgedankte computers hergebruikt worden in ontwikkelingslanden.

IICD staat voor International Institute for Communication and Development. Het in Den Haag gevestigde IICD ondersteunt lokale duurzame projecten in ontwikkelingslanden door haar expertise op het gebied van ict aan te bieden.

Ook het Nederlandse Vi@frica richt zich op het ondersteunen van organisaties, initiatieven en projecten in sub Sahara Afrika met ICT als belangrijk middel. De focus ligt hierbij op onderwijs en landbouw.

Digital Divide Network is een internationale website die plaats biedt voor discussies,  informatie-uitwisseling of je eigen weblog over de digitale kloof.

Faro-Foundation is een Nederlandse organisatie die zich richt op het uitbreiden van internettoegang in Senegal. Bijvoorbeeld door te helpen bij het opzetten van een internetcafé.

Internationaal:

KiNcite ontwikkelt in samenwerking met partners in ontwikkelingslanden software voor de westerse markt.

Cybervolunteers, een programma van ICVolunteers, recruteert en traint vrijwilligers die aan ict-projecten gaan werken in ontwikkelingslanden.

Een mooi voorbeel van een organisatie die gebruik maakt van ict om lokale problemen op te lossen is Nabuur.Deze website biedt de mogelijkheid aan een digitale 'community' aan te maken op het web. In deze communities kunnen mensen in ontwikkelingslanden hulp vargen bij het oplossen van een probleem. Hier kunnen anderen dan online op reageren door advies te geven voor het oplossen van het probleem.

  

 

Reacties