Achtergrond

‘Vrouwen in Colombiaanse gevangenissen dubbel gestraft’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Volgens Diana Sánchez, een advocate van het Comité voor Solidariteit met Politieke Gevangenen (CSPP), bestaat in Colombia voor vrouwen een “cultuur van dubbele straf: opsluiting en de inperking van andere rechten”.

Overbevolking
Colombia, een land met 45 miljoen inwoners, telt ongeveer 4830 vrouwelijke gedetineerden op een totale gevangenisbevolking van 76.500 mensen. Kleine cellen, ontoereikend sanitair en pesterijen zijn problemen waarmee alle gevangenen worstelen.

In 1998 oordeelde het Colombiaanse hooggerechtshof dat door de overbevolking in de gevangenissen sprake is van een ongrondwettelijke Het tekort aan meer dan 15.000 plekken (maart 2009) draagt eraan bij dat de mensenrechten van de gevangenen nog steeds op structurele wijze worden geschonden.

 

vrouwtralies
Vrouw achter tralies in Australië, CC

Monogamie
Vrouwelijke gevangenen worden soms ook opgescheept met mannelijke bewakers, waardoor het risico op ongewenste intimiteiten groter wordt. En ook de strenge bezoekregels zijn ook in het nadeel van vrouwen. Aan het begin van de opsluiting moeten gevangenen aangeven wie hun partner is, en dat kan niet meer veranderd worden. Veel mannelijke gedetineerden krijgen jarenlang trouw bezoek van hun vrouw of vriendin, maar omgekeerd laten de mannen van vrouwelijke gevangenen zich vaak al na enkele keren niet meer zien.

Kinderen mogen maar bij hun moeder blijven tot ze drie zijn; daarna worden ze ondergebracht bij familie of in tehuizen geplaatst. Volgens Sánchez leidt dat bij de gevangenen vaak tot zware depressies en zelfmoordpogingen.

Voorhechtenis
“Het is toch onvoorstelbaar dat zelfs vrouwen die lichte vergrijpen hebben begaan geen huisarrest krijgen, terwijl witteboordencriminelen hun straf rustig op hun landgoed uitzitten”, windt ex-gevangene Maria zich op. Nadat ze ànderhalf jaar was vastgehouden op beschuldiging van terrorisme en rebellie, werd Maria vrijgelaten zonder uitleg of verontschuldigingen.

Volgens het solidariteitscomité CSPP zitten nogal wat vrouwelijke gedetineerden onterecht vast: de organisatie schat dat de afgelopen zes jaar een tweeduizendtal vrouwen werden vastgehouden na willekeurige arrestaties. De Colombiaanse ordediensten zouden daarmee willen bewijzen dat ze alles op alles zetten in de strijd tegen de linkse guerrilla in het land, aldus IPS.

Foto boven: Museum de Gevangenpoort in Den Haag (cc) Jackie Kever

 

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons