Achtergrond

Volg je president – online…

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het bestaat: een website die precies bijhoudt of je regering zich aan gemaakte beloften houdt. Uitgevonden in Senegal.

Ruim een jaar geleden won Macky Sall de Senegalese presidentsverkiezingen. Met het internet in een glansrol. Journalisten waren uitgezwermd over het hele land en belden vanuit het kleinste gehucht de uitslagen door. Een paar minuten later waren die, opgeteld en wel, na te trekken – online. Daarmee was het gebruikelijke gerommel met uitslagen onmogelijk geworden.

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_original”,”fid”:”20357″,”attributes”:{“height”:665,”width”:1017,”style”:”width: 380px; height: 248px; float: right;”,”class”:”media-image media-element file-media-original”}}]]Een jaar later is de vraag: hoe doet president Sall het? En hoe kom je daar achter? Het antwoord komt van vier jonge Senegalese IT-experts. Zij hebben een website gecreëerd die de prestaties van de regering-Sall in kaart brengt. Hoe kwamen ze op het idee? ‘We lunchen altijd samen,’ vertelt El Hadj Daouda Diaw, één van de bedenkers. ‘En op een middag zaten we na te denken over de vraag hoe je bij kunt houden wat onze politici beloven? Uit die discussies is de site gegroeid. We hebben niet eens aparte software hoeven ontwikkelen; de site was zo gemaakt…’

De naam: Mackymètre. Maar hoe komen ze aan de info die de site vult? Om te beginnen was er een nullijn, vertelt Pape Diadia Ba, één van de andere initiatiefnemers. ‘Macky Sall had een verkiezingsprogramma: “De Weg Naar Ontwikkeling.” Dat is onze basis.’

In dat programma staan 148 punten opgesomd die de regering wil realiseren. De vorderingen worden op de site in real time bijgehouden. Hoe? Dat legt Daouda Diaw even uit. ‘We krijgen onze informatie uit de media en van onze forumleden. Die mogen aangeven welke precieze belofte is ingelost en die zetten we na verificatie op de site. En tenslotte gebruiken we data van het Instituut voor Statistiek en Demografie. Dat verzamelt gegevens over economische groei en de kosten van het levensonderhoud.’

Wie de site (mackymetre.com) bezoekt, ziet alle beloften uit “De Weg Naar Ontwikkeling” keurig opgesomd en voorzien van een kleur. Rood betekent: niet gedaan. Oranje staat voor: aan de gang. Groen is: gerealiseerd. Bij de laatste check, eind mei, deed dat nogal pijn aan de ogen: van de 148 punten waren er 124 rood, 18 oranje en maar 6 groen.

Het forum heeft na vier maanden al bijna duizend leden. Maar is iedere deelnemer wel bonafide? Zijn er types uit de omgeving van Sall die de data online kunnen beïnvloeden? ‘Als het gaat om bescherming van onze site tegen valse informatie, ja: daar hebben we zo onze methoden voor,’ stelt Diaw desgevraagd. Meer details geeft hij niet. En op de vraag of de makers van Mackymètre zelf misschien lid zijn van een politieke partij volgt een gezamenlijk en gedecideerd “Nee”.

Diaw is wel open over het doel. ‘Wij willen op een heldere manier feedback geven aan onze eigen regering. Of de president weet dat we bestaan? We hebben geen officiële bevestiging maar wij denken te weten dat er in het Paleis over ons gesproken wordt…’ Er is ook al sprake van export. Ivoorkust blijkt belangstelling te hebben voor een eigen versie, die dan ADOMètre gaat heten, naar de initialen van president Ouattara.

Het is nog vroeg maar toch moet president Sall zich een beetje ongerust voelen – en niet alleen vanwege het vele rood op de site. Kijk maar even onderaan de webpagina’s. Daar  loopt een metertje mee dat aangeeft hoeveel dagen de president nog heeft om de klus af te maken…

Foto: (cc)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons