Achtergrond

Voedselcrisis; Hoezo!?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De lidstaten van de SELA, 26 landen uit Latijns-Amerika en de Caraïben, zijn het erover eens dat ze moeten samenwerken om de voedselcrisis aan te

voedselcrisis2
honger in de wereld         foto:CC

pakken. Voorafgaand aan de top schreven zij een helder stuk waarin wordt ingegaan op de achterliggende redenen van de huidige voedselcrisis. Volgens de SELA, een economisch samenwerkingsplatform voor Latijns-Amerika, zijn er dertien oorzaken voor de stijgende voedselprijzen aan te wijzen;
 

 

 

 Dertien oorzaken stijgende voedselprijzen

  • Beleggers tonen een groeiende aandacht voor landbouwgrondstoffen. Geschat wordt dat financiële speculatie verantwoordelijk is voor 30% van de recente voedselprijsstijgingen.
  • De dollar is zwak en de internationale rente is laag. Dat wakkert de beleggingen in grondstoffen en de grondstofprijzen aan.
     
  • Olieprijzen stijgen, waardoor de consumptie van voedsel in olieproducerende landen stijgt.
     
  • Voedsel wordt omgezet in biobrandstoffen. De VS halen massaal ethanol uit maïs, in Europa bevoorraden boeren biodieselfabrieken met koolzaad.
     
  • De prijs van kunstmest en insecticiden is gestegen, evenals zaaizaad en landbouwmachines.
     
  • Sommige landen hebben beperkingen opgevoerd op de export van voedsel om eigen voedselvoorziening veilig te stellen. Door deze exportheffingen schiet de prijs omhoog.
     
  • De voedselvoorraden zijn geslonken. Daardoor kunnen prijsstijgingen niet meer tegen worden gegaan door een deel van de voorraden te verkopen.
  • De vraag naar voedsel in Azië neemt spectaculair toe. Er is in vergelijking met vijf jaar geleden 20% meer voedsel nodig.
  • Er is steeds meer veevoer nodig. Van de 332 miljoen ton maïs die het land in 2007 produceerde, verdween 47% in de maag van hun veestapel.
  • Door klimaatverandering zijn veel gebieden droger geworden, wat nadelig is voor de oogst. Tropische stormen zorgden juist weer voor overstromingen.
  • Door de verstedelijking blijft er steeds minder landbouwgrond over. Grootgrondbezitters laten juist weer uitgestrekte gebieden braak liggen.
  • Er wordt te weinig geïnvesteerd in de landbouw en in landbouwkundig onderzoek. Daardoor breken nieuwe technologieën en productievere gewassen maar langzaam door.
  • Rijke landen schermen hun markt af voor invoer uit andere werelddelen, terwijl ze in arme landen de markten openbreken. Arme landen worden hierdoor afhankelijk van de import, waardoor velden en gewassen in de steek worden gelaten.

Latijns-Amerika wil ook een fonds oprichten waaruit landen kunnen putten als ze geconfronteerd worden met een voedselcrisis. Bolivia, Cuba, Nicaragua

 

Volgens de jongste gegevens van de VN hebben 864 miljoen mensen een tekort aan voedsel. Tien jaar na de Wereldvoedsel- top van de Verenigde Naties in 1996 is het aantal mensen dat onvoldoende te eten heeft, zelfs toegeno- men. Dit staat in een maandag verschenen rapport van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN.

en Venezuela, de vier lidstaten van het alternatieve handelsblok Alba, hebben al een dergelijk fonds van 65 miljoen euro. Na de conferentie in Rome zullen de landen uit de regio Amerika weer bij elkaar komen om de resultaten te bespreken en een Latijnsamerikaanse strategie voor voedselveiligheid uit te werken.

 

 

 

vrouwen markt
vrouwen op de markt in Bolivia        foto:CC

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons