Achtergrond

Vier mei voor mij

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Redacteur ErnstJan Stroes kijkt naar zijn eigen deelname aan de dodenherdenking op 4 mei. Hebben mensen gelijk als ze er een nationalistisch en racistische gebeurtenis van maken? Voor hem niet. Voor hem gaat deze dag juist over de droom van vrijheid, vrede en een inclusieve samenleving.

Voor mij is vier mei een dag van stille contemplatie, een dag om heel persoonlijk stil te staan bij mensen die voor mijn vrijheid het ultieme offer hebben gebracht. Een dag voor mij met een zeer persoonlijke tint doordat mijn opa Jan Stroes (sr) een van de 'verzetshelden' is die deze dag herdacht wordt in ieder geval door mij. Het is hoe dan ook elk jaar weer fijn even stil te mogen staan bij het feit dat; vrijheid, vrede en samenleven geen vanzelfsprekendheid zijn, en nooit mogen worden.

Meelopers

Mijn vader was 9 jaar oud toen zijn vader in 1948 overleed en ik heb mijn opa alleen leren kennen uit de verhalen van mijn oma en mijn vader. Als ik hen mag geloven dan was hij een zeer zachtaardige vriendelijke man, gereformeerd maar met een groot hart. Een van de verhaallijnen uit onze familievertellingen is de grote vriendschap die mijn opa voelde voor joodse, communistische en andere medeburgers.

Jan Stroes (sr)

 

Jan Stroes (sr)

Duidelijk was ook zijn verontwaardiging na afloop van de oorlog toen veel verzetsmensen in de financiele en psychische problemen kwamen terwijl veel meelopers juist de mooie baantjes kregen van de nieuwe regering. Een van de dingen die mijn opa ondanks alle na-oorlogse sores en het feit dat hij zelf het monument nooit te zien kreeg, nog wel gedaan kreeg, was het samen met het Comité 'Monumentenzorg' op laten richten van het Hilversums verzetsmonument.

Onderduikers

Mijn opa werkte voor de oorlog bij de Hilversumse Seintoestellen Fabriek en was daar een van de ingenieurs. op familiefoto's van net na de oorlog staat hij dan ook trots met een in een lessenaar verborgen radio-ontvanger waarmee de uitzendingen van radio 'Oranje' beluisterd konden worden. Mijn opa staat er telkens vrolijk met een pijpje op. Een andere foto laat een van de gebruikte schuilplaatsen zien in het huis onder de keldertrap was een met een zware marmere plaat afgedekt gat gemaakt waar mijn opa zich kon verbergen in geval van een razzia en waar eventueel ook tijdelijke onderduikers verborgen konden worden. Mijn opa speelde vooral een rol in het regelen van schuilplaatsen en proviand voor onderduikers en heeft op die manier ook joodse Nederlanders weten te redden.

Voor mij gaat de dodenherdenking op 4 mei over die mensen die het ultieme offer brachten om vrijheid, rechtvaardigheid en inclusiviteit te verdedigen

Offer

Natuurlijk heb ik nooit iets aan mijn opa kunnen vragen, dus zal ik nooit achter zijn beweegredenen komen. Maar de invuloefening die ik in gedachten maak is dat hij de onrechtvaardigheid eenvoudigweg niet van zich af kon laten glijden en er voor koos om zijn medemensen in bescherming te nemen. Voor mij gaat de dodenherdenking op 4 mei over die mensen die het ultieme offer brachten om vrijheid, rechtvaardigheid en inclusiviteit te verdedigen. Om op hun manier de multiculturele samenleving van voor de Tweede Wereldoorlog te verdedigen tegen het om zich heen grijpende nationalisme, fascisme en racisme. 

Devalueren

De actie #geen4meivoormij vind ik dan ook een misselijkmakende poging om een van de weinige evenementen waarop we samen onze compassie voor anderen willen laten zien te devalueren tot een racistisch evenement. Als 4 mei ergens over gaat, dan gaat het over de strijd van moedige mensen voor een vrij, rechtvaardig en vredig land. Een land voor iedereen. Als sommigen er iets anders van willen maken zou ik zeggen: we leven in een vrij land, 'be my guest', maar 'fuck you'. Want uiteindelijk gaat het er niet om hoe we verder kunnen polariseren en verdelen in deze samenleving maar hoe we er samen iets van kunnen maken, in vrijheid, vrede en met elkaar en met respect voor onze onderlinge verschillen.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons