Videoverslag handelstop Hongkong

15-12-2005
Door: OneWorld Redactie
Bron: LokaalMondiaal

 

18 december: Dubbele gevoelens bij akkoord WTO-top
 
Na6 dagen onderhandelen hebben de 150 leden van de Wereldhandelsorganisaties een akkoord bereikt. De handelstop heeft zich ten doel gesteld afspraken te maken die positief moeten uitpakken voor ontwikkelingslanden. Het slagen van de top was lange tijd onzeker. Minister Brinkhorst van Economische Zaken is tevreden. Internationale milieu- en ontwikkelingsorganisaties denken daar geheel anders over. Zij wijzen op het gebrek aan voordelen voor ontwikkelingslanden en begrijpen dat de rijke landen tevreden zijn.
 
 
17 december (2): Heftigste rellen in Hongkong tot nu toe
 
In het begin van de avond zijn de heftigste rellen tot nu toe uitgebroken. Duizenden protestanten bestormden het conferentiecentrum waar de WTO vergadert. De politie heeft alle moeite om de demonstranten in bedwang te houden. Koreaanse en Indonesische rijstboeren zijn boos, omdat zij vrezen dat hun bestaan wordt bedreigd door het vrijhandelsbeleid van de WTO.
 
 
17 december: Geen voordelen voor ontwikkelingslanden in onderhandeling
 
'Schijnheilig', zo karakteriseert Max van den Berg, europarlementariër voor de Partij van de Arbeid het ontwikkelingspakket dat aan ontwikkelingslanden wordt geboden. Hij heeft vooral kritiek op de wijze waarop de ontwikkelingshulp wordt aangekondigd. Waar de suggestie wordt gewekt dat het gaat om extra hulpgelden, gaat het in werkelijkheid grotendeels om reeds toegezegde fondsen, die ten kosten dreigen te gaan van andere hulpprogramma's. Ook Nederlandse maatschappelijke organisaties maken zich zorgen over het pakket van maatregelen.
 
 
16 december: Is de WTO-top nog een ontwikkelingsronde?

Brinkhorst, minister voor Economische Zaken vindt dat de ontwikkelingslanden in ieder geval een speciale behandeling verdienen omdat zij op dit moment niet voldoende zijn ontwikkeld om te kunnen concurreren met westerse landen als Nederland. Dat maakte hij onder meer duidelijk in zijn toespraak voor de plenaire vergadering van de Wereldhandelsorganisatie.

Bekijk het filmpje

15 december: WTO-top in impasse over ontwikkeling
 

Inzet van de strijd zijn de voordelen die deze handelsronde voor ontwikkelingslanden moet opleveren. De Nederlandse minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Van Ardenne, voelt de spanningen, maar stelt dat de EU niks aangerekend kan worden. Toch houdt zij vertrouwen in een positieve uitkomst over drie dagen.


Bekijk het filmpje


14 december: Katoenproducenten zetten WTO-top onder druk
 
De eerste dagen van de wereldhandelstop in Hongkong verlopen moeizaam. De onderhandelingen komen maar langzaam op gang en buiten zijn er elke dag protesten. Woensdag verhoogden vier Afrikaanse katoenproducerende landen de druk: als er geen maatregelen worden genomen om de problemen van deze landen op te lossen, zullen zij een akkoord in de WTO afkeuren.
 
 
 
13 december: Protesten op eerste dag WTO top
 
Ook de eerste officiële dag van de Wereldhandelstop in Hongkong is er gedemonstreed. Een grote groep activisten van over de hele wereld trokken samen op naar het conferentiecentrum, waar ze tegengehouden werden door de politie. Verschillende betogers wierpen zich vervolgens in het water, om duidelijk te maken dat het huidige WTO beleid boeren in ontwikkelingslanden bedreigd. Een kleine confrontatie met de politie trok veel aandacht van de media, maar liep snel af met een sisser, alheowel er zeven demonstranten en twee politieagenten lichtgewond raakten. Inmiddels zijn binnen de onderhandelingen tussen de landen van start gegaan. De komende dagen zal vooral worden gesproken over het ontwikkelingspakket, een serie maatregelen die vooral voor ontwikkelingslanden positief zou moeten uitwerken.
 
 
 
12 december: WTO van start
 

In Hongkong gaat vandaag de WTO top van start. Handelsministers van 149 landen hebben 6 dagen om over nieuwe handelsregels te beslissen. In deze zogenaamde Doha Ontwikkelingsronde gaat het vooral om gunstige handelsregels voor ontwikkelingslanden. Zij zouden in staat gesteld moeten worden om ook te kunnen profiteren van de wereldhandel.Ondertussen demonstreren duizenden mensen buiten de hekken van het conferentiecentrum.

 

Bekijk het filmpje

 

 

 

Mede mogelijk gemaakt door: : ICCO, Both ENDS, SOMO, en de Landelijke Vereniging van Wereldwinkels

Reacties