Achtergrond

Verwarring over inreisverbod VS treft ook journalisten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Amerikaanse president Donald Trump nam in januari het besluit burgers uit zeven islamitische landen negentig dagen lang toegang tot de VS te weigeren. Vluchtelingen uit die landen waren 120 dagen niet welkom. Hoewel het inreisverbod tijdelijk is opgeschort door de rechter, heeft Trump afgelopen donderdag aangekondigd met een nieuw decreet te komen. Daarin zou rekening worden gehouden met juridische bezwaren tegen het inreisverbod.

Extra screenings

Onder de miljoenen mensen die getroffen worden door het beleid van Trump, zijn ook journalisten. Na het aanvankelijke inreisverbod werd de in Iran geboren BBC-journalist Ali Hamedani twee uur lang vastgehouden en ondervraagd bij zijn aankomst op de luchthaven O'Hare in Chicago. Volgens Hamedani werden zijn telefoon en laptop doorzocht, inclusief zijn sociale media-accounts.

In 2009 werd ik in Iran gearresteerd omdat ik voor de BBC werkte. Het voelde nu hetzelfde

"Dat was niet bepaald plezierig. In 2009 werd ik in Iran gearresteerd omdat ik voor de BBC werkte. Het voelde nu hetzelfde", zei hij via Twitter. Washington Post-verslaggever Jason Razaian, eveneens van Iraanse afkomst, uitte zijn zorgen over de impact van het nieuwe beleid op zijn familie. "Dit is niet het Amerika dat ik mijn vrouw heb beloofd toen we eindelijk vrij waren." Rezaian zat bijna twee jaar in een Iraanse gevangenis op beschuldiging van spionage en propaganda tegen de regering.

CNN-verslaggever Mohammed Tawfeeq, die van Iraakse afkomst is en een permanente verblijfsvergunning in de VS heeft, werd in Atlanta aangehouden voor een extra screening. Hij spande een rechtszaak aan tegen het decreet van Trump.

Buitenlandse correspondenten

"Wij maken ons zorgen als een land de bewegingsvrijheid van journalisten inperkt", zegt Courtney Radsch van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ). "Journalisten moeten landen kunnen bezoeken en erover kunnen schrijven, ongeacht om welk land het gaat." Het inreisverbod heeft ook gevolgen voor buitenlandse correspondenten in de VS. Hoewel er een uitzondering geldt voor journalisten die meereizen met diplomatieke delegaties naar de Verenigde Naties, spreekt het oorspronkelijke decreet niet direct over visums voor vertegenwoordigers van andere buitenlandse media. Ook heerst onduidelijkheid over de positie van journalisten die al in het land zijn.

Ik werd wakker en zag hoe mensen werden vastgehouden en teruggestuurd naar hun land van herkomst

Sama Dizayee, een Iraakse journaliste die een green card heeft en dus permanent mag verblijven in de VS, heeft een reis naar Londen afgezegd vanwege het decreet van Trump. "Ik werd wakker en zag hoe mensen werden vastgehouden en teruggestuurd naar hun land van herkomst. Ik ben uit Irak gevlucht om hier journalist te worden. Daar heb ik altijd van gedroomd, en nu wordt mijn vrijheid bedreigd", zegt ze. Later verduidelijkte het departement van Binnenlandse Veiligheid dat houders van een green card uit de zeven landen niet automatisch de toegang  wordt ontzegd. Er zou per geval worden bekeken of iemand het land wel of niet inkomt.

Toch wil Dizayee, die een vluchtelingenstatus had voordat ze permanent mocht verblijven in de VS, dat risico niet nemen. "Wil ik echt onderworpen worden aan extra screenings en urenlang vastgehouden worden op het vliegveld? Wil ik als Iraakse moslim geprofileerd worden hier in de VS? Aan dit soort ervaringen wil ik niet herinnerd worden", zegt ze. Dizayee zegt dat ze gezien haar achtergrond altijd al te maken heeft gehad met extra screenings. "Dat blijft aan je kleven. En met dit inreisverbod is het zelfs een nieuwe wet geworden."

Strijd om Mosul

Met name voor journalisten die voor reizen afhankelijk zijn voor hun werk, staat er veel op het spel. "Dit zijn journalisten die ter plekke verslag doen, bijvoorbeeld in Irak of Libanon", zegt Dizayee. Zelf had ze naar Irak gewild om verslag te doen van de strijd om Mosul. "Daar kan ik nu niet zijn, dat verhaal kan ik niet schrijven." Het CPJ heeft journalisten uit de zeven betreffende landen die een mediavisum voor de VS hebben geadviseerd gedurende de periode die genoemd is in het decreet, het land niet te verlaten. Radsch heeft journalisten ook geadviseerd geen mobiele apparatuur mee te nemen en vertrouwelijke informatie niet op de apparaten op te slaan.

"Dit decreet maakt voor journalisten nog eens het belang duidelijk van digitale veiligheid", zegt ze. Volgens Radsch werden voor de introductie van het nieuwe beleid ook al journalisten vastgehouden voor extra screenings en ondervraging. Dit overkwam bijvoorbeeld de Canadese fotojournalist Ed Ou. Hij werd aangehouden en zes uur lang ondervraagd toen hij op weg was naar de protesten tegen de Dakota Access-pijpleiding. Omdat hij weigerde het wachtwoord voor zijn computerapparatuur te geven, mocht hij de VS niet in.

Cadeau voor extremisten

Het immigratiedecreet van Trump kreeg veel kritiek van mensenrechtenorganisaties en politici, inclusief van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Javad Sarif noemde het decreet “een groot cadeau aan extremisten en hun aanhangers.” Trump kreeg ook bijval. De Australische premier Malcolm Turnbull stelde dat “ieder land zelf mag bepalen wie er de grens over mag.”

Auteur: Tharanga Yakupitiyage

Hoofdfoto via Flickr

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons