Achtergrond

Verkiezingen India drempelvrij

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

“Nadat ik door een ongeluk in een rolstoel was terechtgekomen heb ik mezelf maar van de kiezerslijst gehaald”, vertelt ambtenaar Sumanta Sarkar uit Calcutta. “Ik wist dat ik toch niet bij het stembureau kon komen en ik vind het te vernederend om door anderen naar binnen gedragen te worden.” Tot nu toe waren gehandicapte kiezers in India zoals Sarkar afhankelijk van de hulp van anderen om hun stem uit te brengen. Als aan de uitspraak van het Indiase hooggerechtshof gehoor wordt gegeven is dat nu verleden tijd.

 

In 2007 besloot het Indiase hooggerechtshof namelijk naar aanleiding van een klacht van de Disabled Rights Group, een organisatie die opkomt voor de rechten van gehandicapten, dat de Indiase stembureaus drempelvrij moesten zijn. Behalve rolstoelhellingen en stemmachines met braille moet het personeel van stembureaus invalide kiezers behulpzaam zijn.

 

Mijlpaal
Javed Abidi van de Disabled Rights Group is blij met de uitspraak.

Indiase verkiezingen:

De verkiezingen in India beginnen donderdag 16 april en eindigen op 16 mei. Er wordt op 16, 23 en 30 april en op 7 en 13 mei gestemd. Het is een enorme logistieke operatie. Er staan ruim 714 miljoen kiezers geregistreerd die in 828.804 stembureaus hun stem kunnen uitbrengen. In het Gujarat’s Gir leeuwenreservaat is zelfs een stembureau geopend voor één kiezer. De belangrijkste kandidaten zijn: Manmohan Singh (Congrespartij), LK Advani (BJP), Mayawati (“Third front”).

Meer weten? Ga dan naar het dossier van de BBC over de Indiase verkiezingen.

“Ik ben trots dat ik nu eindelijk net als andere burgers mijn democratische rechten kan uitoefenen. Het is een mijlpaal in onze strijd voor gelijke rechten.” Niet iedereen is echter even enthousiast. Sumanta Sarkar wacht bijvoorbeeld nog even met zich registreren. “Ik wacht liever af om te zien hoe drempelvrij deze verkiezingen echt zullen zijn. Omdat de kiesbureaus nog niet hebben geadverteerd dat de voorzieningen voor gehandicapten er zullen zijn, vraag ik mij af of absolute gehandicaptenvriendelijke verkiezingen in dit land mogelijk zijn.”

 

Sarkar verwijst naar een besluit van het hooggerechtshof dat de verkiezingscommissie voorafgaand aan de verkiezingen in de media moet adverteren dat er tijdens de verkiezingen voorzieningen voor gehandicapten zullen zijn, zodat zij hiervan op de hoogte zijn. Tot nu toe heeft er echter nog geen enkele advertenties in de krant gestaan.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons