Achtergrond

‘Unesco poetst imago dictator op’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De Obiang Nguema Mbasogo-prijs, een bedrag van 300.000 dollar voor wetenschappelijk onderzoek, dankt zijn bestaan aan een donatie van drie miljoen dollar van president Teodoro Obiang Nguema Mbasogo van Equatoriaal-Guinea. Obiang staat in een niet al te best blaadje bij mensenrechtenactivisten en corruptiebestrijders. Behalve dat hij zijn voorganger heeft laten executeren en verscheidene politieke tegenstanders liet oppakken en martelen wordt de leider die sinds 1979 aan de macht is, ook beschuldigd van het in eigen zak steken van de olie-inkomsten van het West-Afrikaanse land.

desmond tutu
Desmond Tutu: ‘Prijzengeld
gestolen van bevolking’ (cc)

Peperdure villa
Waar de inkomsten uit de olie naar toegaan is staatsgeheim, maar de inwoners van het land zien er in elk geval weinig van terug. Equatoriaal-Guinea staat op nummer 118 in de ontwikkelingsindex van VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP. Uit onderzoek van een Amerikaanse Senaatscommissie bleek onlangs dat Obiang alleen al op een rekening in de VS 700 miljoen dollar heeft geparkeerd. Vier jaar geleden kocht zijn zoon nog voor 35 miljoen dollar een enorme villa in Malibu vlakbij popster Britney Spears.

De Zuid-Afrikaanse bisschop en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu noemde het dan ook een schande dat de Unesco meewerkt aan het ‘witwassen van de weerzinwekkende reputatie van een dictator’. Het geld voor de prijs zou volgens Tutu van de bevolking van Equatoriaal-Guinea gestolen zijn. 

Neokoloniaal
Hoewel de Unesco in april nog besloten had om de uitreiking van de prijs gewoon door te laten gaan is de VN-organisatie nu toch gezwicht voor de lobby van ruim 270 anti-corruptie- en mensenrechtenorganisaties en journalisten om de prijs niet uit te reiken. Een definitieve beslissing over de prijs zal de Unesco tijdens een bestuursvergadering in oktober nemen.

Volgens de regering van Obiang zijn de criticasters ‘neokoloniale racisten die niet kunnen accepteren dat een Afrikaanse president een dergelijke prijs kan uitreiken’.

Foto boven: Teodoro Obiang, (cc) Wikimedia Commons

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons