Achtergrond

Tsunami prikkelt geestelijke gezondheidszorg Sri Lanka

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

 

schade op Sri Lanka foto MiN
Ravage na de tsunami.

Rampen en conflicten veroorzaken doorgaans depressies, posttraumatische stressstoornissen en andere geestelijke problemen. Maar crises kunnen ook een impuls zijn voor de geestelijke gezondheidszorg. Op Sri Lanka bijvoorbeeld.
 

 

Ten tijde van de tsunami had Sri Lanka op een bevolking van twintig miljoen mensen in totaal veertig psychiaters. De meeste zorg werd in inrichtingen binnen en buiten de hoofdstad gegeven. Sinds de ramp is de regering meer gaan investeren in de geestelijke gezondheidszorg. Zo krijgen meer artsen en verplegend personeel psychiatrische trainingen en er zijn meer ziekenhuizen met een afdeling waar mensen met psychische klachten terecht kunnen, bijgekomen.

 

Taal spreken

 

Dat zei dr. Shekhar Saxena van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vorige week op een congres over geestelijke gezondheidszorg van het medisch tijdschrift The Lancet. De geestelijke hulpverlening na de tsunami is echter absoluut geen goed nieuws show. Er zijn volgens Saxena ook fouten gemaakt in de psychische hulpverlening na de tsunami.

 

Toen Saxena in Sri Lanka arriveerde was hij bijvoorbeeld verbaasd over de grote hoeveelheid therapeuten die geen Sinhalees, Tamil of Engels sprak. “Twee weken na de tsunami liepen de honderden therapeuten die naar het gebied waren gekomen, elkaar alleen maar in de weg te lopen”, zei Saxena tegen een verslaggever van persbureau Reuters. Het is volgens hem onzinnig om verplegend personeel te sturen dat geen greintje gevoel heeft voor de lokale cultuur en de taal niet spreekt.

 

 

Jaffna%20-cementtsunami
Monument ter herdenking van de tsunami.

Rouwverwerking

 

 

 

 

 

Wat moet je dan wel doen? Bij hulpverlening aan gebieden die door een ramp zijn getroffen is het belangrijk om gemeenschappen bij elkaar te houden als zij geherhuisvest moeten worden. Ook is het goed om de mensen hun overleden geliefden en nabestaanden volgens hun eigen rituelen te laten begraven. Dit helpt hen bij het verwerken van het verdriet.

 

Niet alleen in Sri Lanka pakte de ramp uiteindelijk gunstig uit voor de geestelijke gezondheidszorg. Ook in Kosovo was dat het geval. Het gaat echter niet altijd op. Bij de inwoners van New Orleans neemt de mentale nood twee jaar na orkaan Katrina nog altijd toe en de hulpverlening aan deze mensen blijft ernstig in gebreke.

 

 

 

WHO mental health

The Lancet

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons