Top 5: politici met invloed op de hulp

13-09-2011
Door: isonline
Bron: OneWorld

De Nederlandse politiek polariseert. Dat verklaart ook de toegenomen invloed van politici die zich expliciet als voor- of tegenstander van ontwikkelingshulp profileren. Aan de ene kant van het spectrum staat Geert Wilders: ‘Volgend jaar meteen 400 miljoen euro eraf, en daarna wordt vrolijk verder gehakt.’ Aan de andere kant ‘hulpverdedigers’ als Jan Pronk en Kathleen Ferrier.

1. Kathleen Ferrier
Kathleen Ferrier (1957) is woordvoerder Ontwikkelingssamenwerking van het CDA. Ze heeft tien jaar ervaring met ontwikkelingswerk in Chili en Brazilië en is Kamerlid sinds 2002. Zij was een van de twee Kamerleden binnen haar partij die openlijk stelling nam tegen de PVV. Ferrier is de belangrijkste voorvechter voor ontwikkelingssamenwerking binnen de CDA-fractie. Binnen de huidige wankele politieke verhoudingen kan de stem van Ferrier de doorslag geven. Volgens sommigen wordt het tijd dat ze van die invloed gebruik gaat maken. Ferrier heeft 6340 volgers op Twitter, waar ze veel tweet over vrouwenzaken, zoals ‘Gesproken bij event vrouwencondoom. Moet meer gebruikt kunnen worden. Alleen al omdat het vrouwen zeggenschap over hun eigen lichaam geeft.’

Als dochter van Johan Ferrier, de eerste president van onafhankelijk Suriname, zit de politiek Kathleen Ferrier in de genen. De jaren waarin zij woonde en werkte in Chili, ten tijde van generaal Pinochet, waren vormend voor de politica. “Toen heb ik ervaren wat het is als erg geen democratie is, geen vrijheid is en als het volk geen stem heeft”, schrijft ze op haar website. “Om nu de kans te krijgen zelf als volksvertegenwoordiger democratie gestalte en inhoud te geven, is heel bijzonder.”

2. Bert Koenders
Al is voormalig minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (1958) officieel weg uit de Nederlandse politiek, binnen en buiten de PvdA wordt er nog steeds naar hem geluisterd. Ook schuift hij nog aan bij De Wereld Draait Door en Pauw & Witteman. Al moet hij voorzichtig zijn zich al te zeer te profileren, want dat wekt ergernis bij de PvdA’ers die nu graag eerste viool willen spelen binnen het hulpdossier. “Ik heb het voor elkaar gekregen dat diplomaten carrièreperspectieven krijgen als ze naar fragiele staten gaan”, zei Koenders na zijn aftreden tegen IS. “In een systeem waar je meer krediet krijgt als je ambassadeur bent in Kopenhagen dan in Istanbul, is iets fundamenteel fout.” Koenders is net benoemd als VN-afgezant in Ivoorkust. Ook is hij co-voorzitter van de OESO-werkgroep over de effectiviteit van de hulp.

3. Geert Wilders
Geert Wilders (1963) draagt weinig inhoudelijks bij aan het hulpdebat, maar dwingt met zijn populistische kritiek de ontwikkelingsorganisaties vakkundig in het defensief. Ontwikkelingssamenwerking is met nadruk géén onderdeel van het gedoogakkoord. De PVV-leider weet als geen ander zwakke plekken van zijn tegenstanders te vinden. De PVV zegt nee tegen het geven van grond aan de Palestijnen, tegen alle ontwikkelingssamenwerking behalve noodhulp en (uiteraard) tegen islamisering. ‘Vandaag herdenking Molukse vrijheidsstrijd in Apeldoorn, tijd dat men onafhankelijk wordt van islamitisch Indonesië’, tweette hij onlangs nog naar 110.586 volgers. Verzoeken om zijn standpunten toe te lichten in interviews weigert hij stelselmatig.

4. Jan Pronk
Jan Pronk (1940) is het linkse geweten van de PvdA. Hij was minister voor Ontwikkelingssamenwerking in drie kabinetten. Bij zijn aantreden in 1973 was hij 33 jaar oud, en daarmee de één na jongste minister sinds 1815. Sinds 2003 is Pronk hoogleraar theorie en praktijk van internationale ontwikkeling aan het Institute of Social Studies (ISS) in Den Haag. ‘Ontwikkeling is meer dan modernisering’, schreef hij in reactie op het befaamde WRR-rapport.

5. Arend Jan Boekestijn
Historicus Arend Jan Boekestijn was als Kamerlid van de VDD woordvoerder Ontwikkelingssamenwerking, maar moest in 2009 opstappen vanwege zijn loslippigheid. Hij is verbonden aan Universiteit Utrecht en columnist voor weekblad Elsevier. Hij ‘tweet’ minstens vijftig keer per dag. Met name Job Cohen en de PVV moeten het ontgelden. ‘Religiekritiek is een eerzame academische discipline, kopvoddentaks is puberale kwaadaardige, denigrerende gifstof, verziekt de samenleving.’

Reacties