Achtergrond

Top 12 meest onveilige landen voor journalisten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De Impunity Index 2010, of straffeloosheidsindex, geeft het aantal onopgeloste moorden op journalisten tussen 2000 tot 2009 weer. Alleen landen waar meer dan vijf moorden hebben plaatsgevonden die onopgelost zijn gebleven worden in de lijst opgenomen. Moorden of sterfgevallen tijdens gevaarlijke opdrachten, zoals straatprotesten en oorlogsgevechten, worden buiten beschouwing gelaten. In totaal zijn er 12 landen op de index terecht gekomen.

Aik Meeuse, woordvoerder van Free Voice, dat onafhankelijke media ondersteunt, vindt de index een “waardevol en specifiek middel om de straffeloosheid van moorden op journalisten op de kaart te zetten en de machthebbers van de landen waar het gebeurt aan te spreken om zich in te zetten voor rechtsvervolging van de daders.”

veronicaguerin
Gedenkmonument
vermoorde journaliste
Veronica Guerin, CC

 

Zowel positief als negatiefLanden die positief naar voren komen zijn Brazilië en Columbia. Deze landen staan te boek als gevaarlijk voor journalisten. Zij hebben de afgelopen jaren echter vooruitgang geboekt in het terugdringen van dodelijk geweld tegen journalisten en het vervolgen van daders. Recente veroordelingen van daders hebben er zelfs voor gezorgd dat Brazilië in zijn geheel van de lijst is verdwenen.

“Het is van belang dat er internationaal druk wordt uitgeoefend op een gebruikelijke rechtsgang en vervolging van de daders. Stilzwijgen kan worden geïnterpreteerd als instemming met de praktijk van straffeloosheid, daarom is de aandacht die de index vestigt op landen waar journalistiek gevaarlijk is ook goed”, aldus Meeuse.

Serieus probleem
Hoewel Irak op de eerste plaats staat, met 88 onopgeloste zaken, worden met name de Filipijnen en Somalië door het CPJ aangemerkt als sterke stijgers. De Filipijnen kwamen in november 2009 nog in het nieuws door de ontvoering van en moord op ruim twintig politici en journalisten. Door dit incident werd het aantal onopgeloste moorden meer dan verdubbeld. Het CPJ meldt dat er nog steeds gegronde redenen zijn om te denken dat de regering het probleem niet serieus neemt. Kort geleden verwierp een woordvoerder van het hooggerechtshof doodsbedreigingen gericht aan een verslaggever als “belachelijk.”

In Somalië zijn ‘maar’ negen onopgeloste zaken. De verhouding daarvan tot het aantal inwoners, negen miljoen, zorgt er echter voor dat het land op de tweede plek geëindigd is. Ook Rusland en Mexico laten een significante toename zien van het aantal onopgeloste moorden.

 

 

Hoogste percentage onopgeloste moorden op journalisten, in verhouding tot aantal inwoners 

1.   Irak               

2.   Somalië      

3.   Filipijnen     

4.   Sri Lanka   

5.   Colombia     

6.   Afghanistan 

7.   Nepal         

8.   Rusland    

9.   Mexico      

10. Pakistan      

11. Bangladesh

12. India

Bron: CPJ

Monitoren
CPJ ontwikkelde de lijst in 2008 om trends te monitoren met betrekking tot dodelijk geweld tegen journalisten en de wankelende handhaving van de wet in deze landen. Het is een onderdeel van CJP’s ‘wereldwijde campagne tegen straffeloosheid‘.
Meeuse: “Het gaat in de CPJ Impunity index uitsluitend om vermoorde journalisten. Landen als Noord-Korea en Birma waar geen onafhankelijke journalisten zijn of worden toegelaten vallen er daarom buiten. Landen met veel journalisten in de gevangenis, zoals bijvoorbeeld Iran, komen er
ook niet in voor.”

Volgens Ricardo Trotti van de Inter American Press Association is “solidariteit onder nieuwsmedia de sleutel om te vechten tegen straffeloosheid.” Het gebrek aan opleiding en professionaliteit, en de achteloosheid van sommige mediabedrijven en journalisten, hebben mensen die in de media werken kwetsbaar gemaakt, stelde hij afgelopen week.

Foto boven: protest tegen ontvoering van journalist Keith Noyahr in Colombo, Sri Lanka, CC

 

 

 

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons