TNO stapt in ontwikkelingssamenwerking

26-04-2007
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

 

TNO dat deze week zijn 75-jarig jubileum viert, heeft een zogenoemd Flying Innovation Team van TNO'ers opgezet dat leiding geeft aan projecten op het gebied van noodhulp, armoedebestrijding en duurzame economische ontwikkeling. Dit team werkt samen met onder meer Stichting Vluchteling, de Zambiaanse ICT-organisatie Linknet Zambia en  ICCO. tno

 

TNO zegt tien projecten per jaar te willen starten en investeert de komende twee jaar 1,6 miljoen euro in het initiatief. Thema's zijn onder meer water, voedsel en gezondheid.

 

Clustermunitie opsporen

 

TNO werkt inmiddels al met Linknet Zambia aan internetaansluitingen in het Afrikaanse land. Ook is het instituut gestart met de ontwikkeling van methoden om in Libanon clustermunitie in bomen en hoog gras te vinden. Een deel van deze afgeworpen munitie is nooit geëxplodeerd en levert nu gevaar op.

 

Om vervuiling in waterputten snel en zonder verafgelegen laboratoria te kunnen detecteren wil TNO bovendien over twee jaar een zogenoemde dipstick voor ultra snelle analyse op de markt brengen. Deze dipstick moet een dollar gaan kosten.

 

TNO heeft als doel wetenschappelijke kennis in de praktijk toe te passen en concentreert zich op kennisthema's die aansluiten bij economische en maatschappelijke vraagstukken in Nederland.

 

 

TNO

Reacties