Achtergrond

Tien grote ICT- veranderingen in Afrika

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

In februari 2011 bestaat OneWorld.nl tien jaar. Welke grote veranderingen vonden het afgelopen decennium plaats in de wereld waar OneWorld over bericht? Deel 1: tien grote veranderingen op het gebied van ICT in Afrika. 

1.Aanleg onderzeese breedbandkabels
Met de komst van de onderzeese glasvezelkabel SEACOM vond eindelijk ook Oost-Afrika aansluiting op het breedbandnetwerk in augustus 2009. Het laatste stukje continent dat nog niet was verbonden met het snelle internet.

Ushahidi op mobiel 250 hoog
Mobiele telefoon (cc)

2. Succes telefonie en creativiteit
Landlijnen zijn op het Afrikaanse continent grotendeels overgeslagen, in plaats daarvan is men direct mobiel gegaan. Afrikanen zijn ook bijzonder creatief met hun telefoon. Dankzij het M-pesa systeem kunnen ze daar bijvoorbeeld ook mee betalen.

3. Groei aantal aansluitingen, daling van de prijzen
Ook het aantal Afrikaanse internetgebruikers is enorm toegenomen. In tien jaar tijd steeg het met 2350 procent. Ook de prijzen van de aansluitingen zijn hard gedaald tot ‘slechts’ enkele honderden dollars per maand voor een 2Mbit kabelverbiding. Doordat de infrastructuur in veel landen nog altijd niet optimaal is blijft de prijs hoog, maar het zakt wel steeds verder.

4. Groot verschil tussen stad en platteland
Het verschil tussen stad en platteland daarentegen blijft erg groot. Zo liggen er in Nairobi diverse glasvezelkabels van verschillende aanbieders naast elkaar. Op het platteland loopt men daarentegen zwaar achter.

One laptop per child
One Laptop Per Child (cc)

5. 100$ laptop
De 100$ laptop werkt op zonne-energie en bedoeld is voor kinderen in de derde wereld om mee te leren. Het is met wisselend succes ontvangen. Hoewel nog geen doorslaand succes zijn er al wel enkele miljoenen van verspreid. Ook heeft het de vraag naar IT-projecten vanuit Afrika doen toenemen.
 

6. IT-industrie opgestaan
In Afrika is de afgelopen jaren een heuse IT-industrie ontstaan, zoals het bedrijf Craft Sillicon van Kamal Badhabhatti. Hier wordt bijvoorbeeld software ontwikkeld speciaal voor de Afrikaanse markt. Ook grote bedrijven als IBM, Microsoft en Google hebben zich inmiddels gevestigd op het continent. Google hoeft voorlopig nog geen geld te verdienen in Afrika. Estelle Akofio van Google Ghana: “We zijn er nu alleen op uit om zoveel mogelijk Afrikanen het internet op te krijgen. Dan komen ze vanzelf wel in aanraking met onze producten.”

7. Ushahidi
Een voorbeeld van succesvolle software ontworpen in Kenia is Ushahidi. Dit open-source project biedt mensen de mogelijkheid om via sms of het internet elkaar op de hoogte te stellen van rampen en ander belangrijk nieuws. Inmiddels is het gebruikt voor het in kaart brengen van onder meer de rellen in Kenia in 2008, de Indiase verkiezingen in 2009 en de Mexicaanse griep in 2010.

8. Verbeterde stabiliteit en veiligheid in landen als Kenia & Ghana
“Als je ‘s middags plots geen elektriciteit meer hebt begin je weinig met je IT-bedrijf”, meldt Badhabhati. “Ook als je op een dag aankomt en alles gejat blijkt te zijn is dat niet echt bevorderlijk.” Inmiddels zijn in landen als Kenia en Ghana de stabiliteit van het elektriciteitsnetwerk en de beveiliging van bedrijven sterk verbeterd.

9. Afrikanen creëren eigen inhoud
Op billboards reclame maken is in de Afrikaanse steden bijzonder duur, en meestal alleen weggelegd voor grote telefoniebedrijven en multinationals. Adverteren via het internet kost slechts een fractie hiervan. Ook is het bijvoorbeeld inmiddels mogelijk om via projecten als Google Trader je eigen diensten aan te kunnen bieden als zelfstandig ondernemer in Ghana.

10. Minder geletterdheid, meer beeld en geluid
Hoe je het ook went of keert, het percentage ongeletterden in Afrika ligt hoog, en het continent kent zo’n 50 talen in totaal. De verwachting is dan ook dat vooral beeld en geluid een grote rol gaan spelen voor de Afrikaanse internetconsument. Tekst moet vertaald worden, beeld en geluid zijn universeel.

 

Foto boven: Afrikaanse kinderen achter de pc (cc) Frerieke

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons