Achtergrond

Swaziland heeft malaria bijna uitgeroeid

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het aantal malariagevallen in Swaziland is sinds 2000 spectaculair gedaald. Het Afrikaanse land verwacht volgend jaar de ziekte helemaal uit te roeien.

Het aantal malariagevallen in Swaziland is in vijftien jaar met 99 procent gedaald. Van juni 2014 tot juni 2015 zijn maar 603 nieuwe gevallen meer geregistreerd. Het land hoopt tegen eind volgend jaar de ziekte helemaal uitgeroeid te hebben.

In 2008 schakelde Swaziland over van de beheersing van malaria naar de uitroeiing van de ziekte. De nadruk kwam op nauwgezet toezicht en snelle reactie te liggen. Vorig jaar lanceerde de regering een nieuw strategisch plan voor de versnelde eliminatie van malaria in de periode 2015-2020.

Aantal malariagevallen per land in 2010:

Ook Zuid-Afrika goed op weg
Ook Zuid-Afrika is goed op weg om malaria uit te roeien. Vorig jaar kon het al melden dat het aantal mensen dat er aan malaria sterft, gedaald is van 460 in 2000 naar 70 in 2012.

In een ander land in Zuidelijk Afrika, Mozambique, neemt malaria dan weer toe. In 2014 waren er opnieuw meer besmettingen en meer doden dan het jaar ervoor. Het aantal malariadoden steeg van 2941 in 2013 naar 3245 in 2014, een toename van meer dan 10 procent.

Muggen
Malaria wordt overgedragen door muggen die besmette mensen hebben geprikt en vervolgens gezonde mensen prikken. Negentig procent van de slachtoffers valt in Afrika, vooral onder kinderen.

Wereldwijd daalt het aantal malariadoden gestaag. Volgens de jongste cijfers sterven 584.000 mensen per jaar aan de ziekte, een daling met de helft sinds 2000.
Zolang er geen vaccin is, bestrijdt men malaria vooral door de verspreiding van insecticidesprays (voor op de muren), muskietennetten en geneesmiddelen.
Adviseurs van de Wereldgezondheidsorganisatie hebben vorige maand het licht op groen gezet voor proefprojecten met het eerste malariavaccin, RTS,S.

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons