Achtergrond

Sudan Whose oil?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De economie van China groeit snel en daarom hebben de Chinezen grondstoffen nodig. Vandaar dat de Chinese regering bedrijven stimuleert om zich in Afrika te vestigen. Het Chinese staatsbedrijf CNPC investeert sinds 1995 in Soedan dat toen midden in een burgeroorlog in het zuiden verwikkeld was.

in_Khartoum__capital_of_Sudan__Feb__2__2007_
President Bashir van Soedan
op bezoek in China

Om de CNPC vrije toegang tot de oliegebieden te geven, werden honderdduizenden mensen gewelddadig van hun land verdreven en vele duizenden gedood. Dit heeft diepe wonden geslagen in Zuid-Soedan. Chinese staatsbedrijven zijn of waren betrokken bij een lange lijst wets- en mensenrechtenschendingen: van rassendiscriminatie en milieuvernietiging tot moord en gewelddadige verdrijving van grote aantallen mensen.

 

Geen compensatie voor de bevolking

In het vredesakkoord tussen de regering en de zuidelijke vertegenwoordigers van januari 2005 is vastgelegd dat de mensen wiens rechten zijn geschonden ten behoeve van oliewinning recht hebben op compensatie. Dit vredesakkoord vormt de basis van de Soedanese grondwet. Maar zelfs nu de grondwet haar hiertoe verplicht, steekt de CNPC geen vinger uit naar de bevolking. Dit brengt de steun voor het wankele vredesproces in gevaar. Ondertussen verdient de CNPC ergens tussen 1 à 2 miljard dollar per jaar in Soedan.

 

Ontwrichte natuur
Chinese bedrijven hebben duizenden kilometers verhoogde wegen aangelegd dwars door de immense moerasgebieden rond de Nijl, zonder aan het milieu te denken. De wegen vormen dammen en veroorzaken aan de ene kant overstromingen en aan de andere kant droogte. De natuur en de plaatselijke economie raken erdoor ontwricht. De CNPC neemt alleen zuiderlingen aan als handarbeiders, het bouwt in opdracht van de regering islamitische scholen in niet-islamitische gebieden, en roept het leger erbij als mensen komen klagen. De grondwet verplicht de olie-industrie om de bevolking te consulteren bij ingrijpende beslissingen. Fatal Transactions heeft daar geen voorbeeld van kunnen vinden.

 

8527_image1_sosudan06_signHelp mee en stuur een brief!

Het wordt tijd dat de Chinese overheid haar ondernemingen op hun verplichtingen wijst, verplichtingen tegenover het internationale recht, en tegenover de grondwet van Soedan. Dat zijn geen westerse maatstaven maar verplichtingen die China zelf in alle vrijheid is aangegaan. Op de website www.su-dan.org  kun je Chinese leiders uitnodigen ècht aan een reputatie van vrede en harmonie te bouwen.

 

Debat

Op donderdag 29 mei organiseren IKV Pax Christi en NiZA een publiek debat in Utrecht over de rol van China in de olie- en mijnbouw in Afrika. Het debat maakt onderdeel uit van de internationale campagne Fatal Transactions. Fatal Transactions wil dat de opbrengst uit de handel in  grondstoffen niet langer leidt tot geweld en conflict. Grondstoffen moeten bijdragen aan de ontwikkeling van Afrikaanse landen. Dat kan door over te stappen van fatal transactions naar fair transactions.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons