Sms waarschuwt Kenianen voor gevaren van aids

02-12-2004
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

De sms-service is een initiatief van OneWorld Africa. In Kenia beschikken meer dan 2,5 miljoen mensen op een totale bevolking van 32,4 miljoen over een mobiele telefoon. Aansluiting op internet hebben nog maar een half miljoen mensen. Sms is bovendien populair, eenvoudig en niet zo duur in Kenia.

Een op de zes Kenianen is seropositief. Inmiddels zijn al ruim anderhalf miljoen Kenianen aan aids overleden. De Keniaanse regering heeft HIV/aids tot nationale ramp bestempeld. Een groot probleem is dat HIV-geïnfecteerden in Kenia gestigmatiseerd worden en daarom ook klinieken en gezondheidsposten mijden.

Vraag en antwoord

Vanwege haar populariteit is de mobiele telefoon een geschikt middel om de Kenianen betrekkelijk anoniem voor te lichten. Mensen die zich abonneren op de sms-dienst krijgen dagelijks tips over bijvoorbeeld het gebruik van aidsremmers of andere vormen van verzorging.

Bijzonder is vooral dat mensen snel antwoord krijgen op een verstuurde vraag. 'We ontvangen de berichten als e-mail,' zegt Anthony Mwaniki van OneWorld Kenya. ' We bekijken vervolgens de vragen en sturen het passende antwoord zo snel mogelijk terug.' Volgens Mwaniki is het aantal karakters van 160, dat sms-berichten maximaal kunnen bevatten, geen al te groot obstakel.

De sms-service is voorlopig alleen in het Engels beschikbaar. Binnen korte tijd kunnen Kenianen ook in Swahili worden voorgelicht.

 

Reageer op dit artikel

J.Lammers schrijft:

Prima idee, maar bereik je zo niet juist die mensen die toch al veel makkelijker toegang hadden tot de informatie??? Verder heb je slechts een "bereik-winst" van 6% van de totale populatie.

groeten, J.Lammers
PS.((2.5-0.5)/32.4 *100% = 6%)

 

OneWorld Africa

Reacties