Singapore schorst populaire columnist en blogger

13-07-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS/OneWorld

 

Nu al kan je in de rijke stadstaat Singapore een boete krijgen door kauwgom te kauwen, afval op straat te werpen, of het toilet niet door te trekken. Ook op het bespotten van de overheid staan represailles.

De regering trad vorige week op tegen columnist Lee Kin Mun, tevens een van de populairste bloggers in het land. Lee, die als blogger de naam 'Mister Brown' draagt, had in zijn column in de krant 'Vandaag' de draak gestoken met de recente prijsstijgingen en de hoge levenskosten in de 4,2 miljoen inwoners tellende stad.

Guerrillastrijder

'Het is niet de rol van journalisten of kranten om hun mening te verkondigen, of om campagne te voeren voor of tegen de regering', schreef de woordvoerder van de minister van Informatie en Communicatie vorige week in 'Vandaag', waarvan de regering eigenaar is. 'Als een columnist zich voorstelt als een niet-politiek observator, om vervolgens zijn toegang tot de massamedia te misbruiken door de overheid zwart te maken bij de kiezers, dan is hij niet langer een opbouwende criticus, maar een guerrillastrijder.'


Wat vervolgens gebeurde is typisch in Singapore, waar de media louter als applausmachine voor de regering fungeren: de krant schorste de column van Lee Kin Mun.

In het weekeinde protesteerden groepjes Singaporezen, demonstratief in bruin gekleed, tegen deze beslissing. Ze deden dat behoedzaam in de buurt van metrostations. Op demonstratieve samenscholingen van meer dan vijf mensen staat al een straf. De betogers hadden elkaar via sms-berichten gemobiliseerd.

Op een lijst van landen met vrijheid van meningsuiting van de Franse mediaorganisatie Reporters zonder grenzen staat Singapore met een 140e plaats het laagst van alle rijke landen.


Rechtstreeks

Veel Singaporezen zoeken hun heil in weblogs. Nu al zijn er naar schatting meer dan 22.000 bloggers in Singapore en hun aantal groeit iedere dag. Net als in andere landen kunnen deze schrijvers rechtstreeks communiceren met hun publiek, zonder overheidscontrole. 'Mensen uiten steeds openlijker hun politieke ideeën via hun blog omdat er in de gewone media een veel te groot gebrek aan openheid heerst', stelt Chee Siok Chin van de oppositiepartij Singapore Democratic Party (SDP) vast.


Uiteraard probeert de Singaporese overheid ook op internet op te treden tegen politieke bloggers. Zo was het in de aanloop naar de parlementsverkiezingen in mei de oppositiepartijen verboden om campagne te voeren via internet of andere elektronische media. Hostingbedrijven hebben staatscensoren in dienst. Het ontmoedigt de Singaporezen niet blogs te blijven aanmaken.
 

 

Reacties