Achtergrond

Sierra Leone legt houtkap aan banden

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Met het tijdelijke verbod wil de regering van Sierra Leone schadelijke effecten van de houtkap zoals een verlies aan biodiversiteit, verwoestijning en klimaatverandering beperken. Bovendien is de ban voor president Ernest Bai Koroma ook een manier om meer greep te krijgen op de houtindustrie.

 

Vredespark

Sierra Leone en Liberia kondigden in mei vorig jaar aan te gaan samenwerken aan de bescherming van een nieuw grensoverschrijdend vredespark. Het nieuwe Peacepark bestaat uit het Gola Forest in Sierra Leone (75.000 hectare) en het Lofa en Foya Forest in Liberia (in totaal 180.000 hectare).
sierra leone gola regenwoud vogel
Dit grensoverschrijdende project is een belangrijke stap voor vrede en natuurbehoud in beide landen. Sierra Leone en Liberia waren meer dan 15 jaar het toneel van bloederige burgeroorlogen. Het beschermde park is één van de laatste onaangetaste stukken tropisch regenwoud in West-Afrika. De bescherming van het nieuwe vredespark is mogelijk gemaakt door financiering van onder meer de Europese Unie en Vogelbescherming Nederland.

In Sierra Leone staan tien houtkapbedrijven officieel geregistreerd daarnaast zijn er nog flink wat bedrijven die illegaal opereren. Volgens schattingen van douaneambtenaren verdwijnt er jaarlijks voor tientallen miljoenen gesmokkeld hout richting het Midden-Oosten en Azië. Tussen januari en november vorig jaar nam de Sierra Leonese boswachterij 10.000 kettingzagen in beslag van mensen die op eigen houtje in het bos aan het kappen waren.

 

Tweede poging
Illegale kappers kwamen er tot nu toe met een boete tussen de 200 en 500 dollar vanaf. Sierra Leone wil vanaf nu strenger optreden tegen illegale kapbedrijven die tegen de lamp lopen. De verwachting is dat de regering deze tijdelijke ban gebruikt om nieuwe effectievere wetgeving te maken. Of de ban effect zal hebben moet nog blijken. In 2008 kondigde de regering ook al eens een verbod op de export van hout aan. Destijds was dat een verbod op houtkap door buitenlandse bedrijven. Met name Chinese bedrijven werden ervan beschuldig de Sierra Leonese bossen te plunderen.

 

Volgens de Verenigde Naties was in 2005 ongeveer 38 procent van Sierra Leone bebost. Vanaf 1990 is het land 10 procent van het bosareaal kwijtgeraakt, sinds het einde van de burgeroorlog in 2001 is dit proces nog sneller gegaan. Behalve dat er hout voor de handel wordt gekapt, verdwijnt het bos ook om grond vrij te maken om vee op te laten grazen of gewassen te verbouwen, ook verdwijnen de bomen in kookvuurtjes en door mijnbouw.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons