Achtergrond

Seropositieve vrouwen Namibië starten rechtszaak om sterilisatie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

In de eerste plaats zeggen de vrouwen dat de sterilisaties zonder toestemming zijn uitgevoerd, door artsen van staatsziekenhuizen. Zij zijn niet op de hoogte gesteld van de procedures. “Ik heb nooit een toestemmingsformulier getekend”, zegt Maria Oubaas. “Na de geboorte van mijn kind werd mij simpelweg medegedeeld dat ik zou worden ‘dicht gemaakt'”. Daarnaast menen de vrouwen dat er door de sterilisaties sprake is van discriminatie ten gevolge van hun hiv-positieve status en dat dit dus in strijd is met hun fundamentele mensenrechten.

dokter._ivoorkust
Arts geeft advies in Ivoorkust,
(cc)
Ami Vitale, voor World Bank

Topje van de ijsberg
Volgens de Namibiaanse mensenrechtenorganisatie Legal Assistance Centre (LAC) zijn er sinds 2008 vijftien zaken gedocumenteerd van vermeende ‘hiv-sterilisaties’ onder dwang. Daardoor zou voorkomen moeten worden dat baby’s geboren worden die seropositief zijn. Volgens de organisatie zijn deze aantallen nog maar het topje van de ijsberg.

“Wij willen een gezondheidssysteem dat is gebaseerd op mensenrechten, wat neerkomt op gelijkheid voor iedereen”, aldus Amon Ngavetene van het LAC. De vrouwen die naar het ziekenhuis gaan krijgen volgens hem soms het advies van de arts om sterilisatie te laten uitvoeren. Vervolgens worden zij dan niet voldoende voorgelicht over de procedure. Ook wordt er weinig rekening gehouden met de condities van vrouwen,als gevolg van hun hiv-infectie.

Een zwangere vrouw die seropositief is, kan het virus overdragen op haar kind tijdens de zwangerschap of de bevalling. Eén op de vier vrouwen met hiv draagt het virus over op haar baby. Ook na de geboorte is er een risico door het geven van borstvoeding. 
Bron: erfelijkheid.nl

Geen opzettelijk kwaad
Gladys Kamboo, woordvoerder van het Namibische ministerie van Gezondheid, vertelt aan de BBC dat er niks gezegd kan worden over de zaak, zolang de rechter nog geen uitspraak heeft gedaan. Wel benadrukt hij dat het ministerie de vrouwen niet “opzettelijk kwaad heeft gedaan.”

Een solidariteitsmars van zo’n 300 man trok afgelopen dinsdag door de hoofdstad Windhoek, op de dag dat de rechtszaak van start ging. Ook in Zuid-Afrika, Zambia, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten werden marsen georganiseerd.

Foto boven: effect van hiv voor iedereen (cc) Jon Rawlinson

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons