Achtergrond

Schorpioenenhandel in Pakistan

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

In hun jeugd vingen en doodden Shahid en Sohail schorpioenen als een spel. Afgelopen jaar hoorden ze dat ze in één klap miljonair konden worden als ze de beestjes levend zouden verkopen. De mannen zijn betrokken bij schorpioenenhandel in Pakistan, samen met honderden anderen.

De vraag naar schorpioenen stijgt, waarschijnlijk voor medisch onderzoek. Sommige handelaren beweren dat ze ten minste 50.000 dollar krijgen voor een schorpioen van 60 gram. Een andere schorpioenvanger zei echter tegen nieuwszender Al Jazeera, dat hij nog nooit een schorpioen had gezien die zwaarder is dan 16 gram. 5000 dollar voor een zak van één kilo, is volgens hem een realistische prijs.

Duidelijk is dat er honderden mensen bij de handel betrokken zijn: schorpioenvangers, tussenhandelaren, kopers uit diverse landen, landeigenaren en arme boeren die door landeigenaren aan het werk worden gezet. Als boeren in de stad Thatta een schorpioen vinden boven de 40 gram, krijgen ze 100 dollar. De landeigenaar verkoopt de beestjes. Volgens sommige handelaren worden de schorpioenen gekocht door Chinezen, Amerikanen, Zweden en Australiërs.

Lokale kranten schreven dat de handel illegaal is en een open handelsklimaat in de weg staat. Maar het departement Wilde Dieren zegt dat er geen officiële wet is die de verkoop verbiedt. De handel in Pakistan is dan ook niet gereguleerd door de overheid.

Toch zijn de handelaren bang voor de politie. Een handelaar vertelde Al Jazeera dat hij is opgepakt door de politie met twee schorpioenen van 70 gram. Hij moest een nacht in de cel blijven en kreeg beide beestjes niet terug. Aangifte heeft hij niet gedaan. “Mensen zullen lachen als ik zeg dat ik een schorpioen ben kwijtgeraakt. En wie kan er nu aangifte doen tegen stelende politieagenten?”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons