Achtergrond

Samen 24 uur op aarde vastleggen

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

Behalve voor bruidsparen is 10:10:10 ook voor actievoerders een aantrekkelijke datum. Naast een grote klimaatcampagne is er die dag ook een grote ‘crowdsourcing’actie: One Day on Earth vraagt mensen van over de hele wereld om gedurende 24 uur hun dagelijkse beslommeringen vast te leggen en te delen met de rest van de wereld. Van de filmpjes zal een lange film worden gemaakt die volgend jaar te zien zal zijn. De film is bedoeld als een soort van tijdcapsule. De actie wordt gesteund door VN-ontwikkelingsfonds UNDP, het Rode Kruis, Wereldnatuurfonds en End Poverty.

one day on earth kusumabdi
Een van de deelnemers.
Foto Kusambdi, ODOE

 

Cinematografische symfonie“Dit wordt de eerst echte wereldwijde film”, aldus initiatiefnemer regisseur Kyle Ruddick. Ruddick kwam op het idee voor dit project nadat hij in 2008 muzikanten van over de hele wereld samen zag musiceren tijdens het World Festival of Sacred Music. “In het begin moesten de muzikanten nog aan elkaar wennen, maar uiteindelijk werd het een harmonieuze symfonie. Dat moet ook met film kunnen dacht ik.”

 

 

 

Meedoen
Iedereen kan meedoen. Het idee is om te laten zien wat er zich in 24 uur op aarde aan diversiteit, conflict, drama, schoonheid en vreugde afspeelt. Op een online community kunnen deelnemers ervaringen en ideeën uitwisselen. Door deze wereldwijde samenwerking hoopt One Day on Earth het wereldwijde begrip voor elkaar te bevorderen. Dit moet resulteren in een grotere bereidheid om gelijkheid en duurzaamheid op aarde te promoten. Vandaar dat goede doelen als Oxfam zich graag met het project verbinden. Zij kunnen ook aan het project meedoen, evenals onderwijsinstellingen.

 

 

Copycats
Hoewel de bedenkers van One Day on Earth eerder met hun idee waren, is een soortgelijk project ze inmiddels voortgegaan. Het Life in a Day-project van regisseur Ridley Scott en Kevin MacDonald verzamelde op YouTube op 24 juli jongstleden filmpjes van ruim 80.000 mensen uit 197 landen die een dag uit hun leven vastlegden.

 

Camera’s uitdelenDe UNDP maakte onlangs bekend dat het zich zal inzetten om ervoor te zorgen dat ook mensen in landen met een trage internetverbinding met het project mee kunnen doen. In landen als Haïti, Afghanistan, Cuba en Soedan zullen VN-medewerkers camera’s uitdelen en de daarmee gemaakte filmpjes verzamelen en uploaden. Ook zullen bijna een half miljoen studenten uit 64 landen in het kader van dit project een mediakit krijgen om hen vertrouwd te maken met nieuwe technieken en sociale media.

 

 

 

Om al die duizenden filmpjes van over de hele wereld te kunnen uploaden stelt Vimeo bandbreedte beschikbaar. Alle filmpjes samen moeten een groot online archief worden dat voor iedereen via een wereldkaart toegankelijk is.

 

 

Foto bovenaan: Mark Vasilkov, ODOE

Bekijk hier de trailer van het project:

One Day on Earth – Original Trailer from One Day On Earth on Vimeo.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons