Rotte bananenschil levert duurzame energie

15-06-2009
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld / BBC

In sommige Afrikaanse landen, zoals Rwanda, zijn bananen een belangrijk en vruchtbaar product dat behalve als rauw, gefrituurd of gebakken voedingsmiddel tevens wordt gebruikt om wijn en bier mee te maken. Toch levert het eetbare gedeelte van de vrucht volgens deskundigen, maar een heel klein deel van wat de bananenplant in totaal produceert. Zo stellen wetenschappers dat iedere ton banaan, grofweg 10 ton afval oplevert. Dit bestaat uit de schil, bladeren en stengels. Tijdens een bezoek aan Rwanda bedacht bouwtechnisch ingenieur Joel Chaney een low-tech methode om dit afval in een duurzame energiebron om te zetten. Dit deed hij naar aanleiding van zijn huidige studie aan de Nottingham universiteit.
 

Joel in Ghana
Joel Chaney in Ghana

De nieuwe brandstof kan handmatig worden gemaakt. Eerst wordt een stapel rottende bananenschillen en bladeren gepureerd. Deze pulp wordt met zongedroogde bananenstengels gemixt om er een kneedbaar geheel van te maken. "De bananenschillen vormen een heel goed bindmiddel voor de andere materialen. Het fungeert eigenlijk als lijm," vertelt Chaney. Vervolgens wordt het brouwsel samengeperst tot briketvormen en kunnen deze in de zon drogen. En twee weken later heb je de brandstof!" De briketten ontsteken makkelijk en produceren een gelijkmatig vuur wat ideaal is voor het koken."

                                                     Ontbossing

woman carrying woods and leaves.
foto: cc

De wetenschappers zijn ervan overtuigd dat brandstof van bananenschillen, de afhankelijkheid van hout als energiebron in diverse Afrikaanse landen kan verminderen. Juist in sommige Afrikaanse landen waar de bananenproductie het grootst is, zoals Rwanda, Tanzania en Burundi, wordt aan ruim 80 procent van de huidige energiebehoeften voldaan door houtverbranding. Het verzamelen van brandhout is een zeer tijdrovende taak die meestal door vrouwen moet worden vervuld. "Verder raakt in een aantal gebieden de houtvoorraad al uitgeput en is het proces van ontbossing reeds gaande. Bovendien moeten vrouwen soms meer dan vijf uur lopen om brandhout te verkrijgen," zegt Chaney.

Professor Mike Cliffort is aangesloten bij de universiteit van Nottingham. Hij is heel blij met het project. "Dit systeem werkt erg goed. Er is helemaal geen mechanische apparatuur aan te pas gekomen en we hebben zeer goede resultaten geboekt," zegt hij. "Verder wordt ik overspoeld door positieve mailtjes." Volgens hem kan dit systeem op verschillende schalen worden gebruikt. "Mijn motto is 'small is beautifull' maar deze technologie kan door iedereen worden toegepast. Van een familie tot een heel dorp. Zelfs voor productie op industriële schaal is dit geschikt," meent Cliffort.
 

prof. Clifford.
prof. Clifford

In de afgelopen jaren zijn er veel pogingen gedaan om in Afrika nieuwe brandstofbronnen te ontwikkelen. Deze pogingen zijn mislukt omdat ze te duur waren of niet genoeg rekening hielden met plaatselijke behoeften. "Wij beginnen bij de basis. En we maken we de oplossingen zo simpel en toegankelijk mogelijk. Het leuke is verder dat de productie van briketten voor boeren tevens een extra bron van inkomsten kan vormen. Tegelijkertijd biedt dit hen antwoord op de vraag wat ze met hun landbouwafval moeten doen."

De wetenschappers bij Nottingham beschouwen de uitvinding als een kleine stap in de richting van de millenniumdoelen. Ze geven hun idee dan ook graag gratis weg aan iedereen die het wil gebruiken.

 


Wil je zien hoe Joel zijn bananenbriketten maakt, kijk dan naar deze video:

Reacties