Achtergrond

Rijke landen houden migratieverdrag af

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

De VN en mensenrechtenorganisaties proberen rijke immigratielanden zover te krijgen dat ze dat nu wel gaan ondertekenen. Het verdrag, dat uit 1990 dateert en in 2003 in werking trad, is geratificeerd door 44 landen. Dat zijn vooral landen waarvan veel mensen elders werken: Egypte, Sri Lanka, de Filipijnen, Turkije, Ghana, Mexico, Algerije en Marokko.

Immigranten respecteren
Het verdrag, dat officieel ‘Het internationale convenant over de rechten van alle migranten en hun gezin’ heet, moet helpen vermijden dat werkgevers buitenlandse werknemers uitbuiten. Ook spoort het overheden aan de mensenrechten van immigranten te respecteren. Rijke landen, waar ongeveer 215 miljoen migranten leven, zijn bang dat die extra bescherming illegale migranten zal aantrekken en hun uitzetting kan bemoeilijken. Zij stellen dat bestaande wetten genoeg garanties geven.

Minder welkom

Migrantenverdrag_cc_250
Billboard tegen vooroordelen (cc)

De voorstanders van het verdrag vinden dat internationale garanties harder dan ooit nodig zijn. In veel rijke landen zijn migranten minder welkom, ook klagen mensen zonder papieren over een slechte behandeling. “Dat de wettelijke situatie van veel migranten niet regulier is, mag er niet toe leiden dat hun menselijke waardigheid of hun rechten worden geschonden”, waarschuwt de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon.
 

Discriminatie
“Veel rijke landen voeren een migratiebeleid dat discriminatie en misbruik in de hand werkt en het buitenlanders moeilijk maakt hulp te zoeken”, zegt Nisha Varia van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Naast uitbuiting krijgen migranten ook te maken met discriminatie, geweld en mensenhandel. Migranten zonder papieren hebben veel minder mogelijkheden om zich met juridische steun daartegen te verweren.

Profiteren
Eigenlijk wordt iedereen beter van migratie. Landen met veel emigranten profiteren van het geld dat die aan achtergebleven familieleden sturen. Volgens de Wereldbank is dat dit jaar 325 miljard dollar (244 miljard euro). Tegen 2012 kan het bedrag oplopen tot 374 miljard dollar (281 miljard euro).

Belasting
In rijke landen zijn vooral migranten degenen die laagbetaald, gevaarlijk en informeel werk willen verrichten en door de vergrijzing zijn zij harder nodig. Verder betalen migranten behoorlijk wat belastingen. Onderzoek door het University College in London laat zien dat nieuwkomers uit Oost-Europa in 2008-2009 37 procent meer belastingen betaalden dan wat zij terugkregen via openbare dienstverlening.

 

Foto boven: Buitenlandse arbeiders in Singapore (Jerry Wong)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons