Achtergrond

Recordbedrag aan hulp voor Afrika

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

 

In 2005 deden de leiders van de rijkste landen onder druk van de Make Poverty History campagne tijdens de G8-top in het Schotse Gleneagles grote beloftes over het bestrijden van de armoede in Afrika. Een nieuw rapport van One, een internationale organisatie tegen armoede met Bono als boegbeeld, is gematigd positief over de uitkomsten van die beloftes vijf jaar na dato.

G8 leiders poppen
Persiflages op de G8-leiders
Foto: Oxfam

Hoewel de belofte om de hulp aan Subsahara Afrika te verdubbelen maar voor 61 procent is nagekomen, hebben de landen van de G7 (de G8 min Rusland) wel het historische bedrag van 13,7 miljard dollar bij elkaar gesprokkeld. Wat vrijgevigheid betreft geven de G8-landen wel een gemengd beeld, vooral Italië maakte er een potje van. Het is het enige G8-land dat zelfs minder hulp dan voorafgaand aan Gleneagles is gaan geven. In 2009 bood de Italiaanse premier Silvio Berlusconi hier nog zijn excuses voor aan. Samen met de hulp van andere landen die niet bij de G8 zijn aangesloten, waaronder Nederland, zal het totale hulpbedrag voor Afrika in 2010 17,1 miljard dollar bedragen. 
 

Schulden kwijtgescholden
Een andere belofte die door de G8-leden is nagekomen, is de kwijtschelding van de schulden aan de armste landen. Hoewel het One-rapport daarbij aantekent dat veel van die landen zich inmiddels alweer in nieuwe schulden hebben gestoken.
 

Handelsbelemmeringen
Van de belofte om handelsbelemmeringen voor Afrika op te heffen, is de afgelopen vijf jaar nauwelijks iets terechtgekomen. Desalniettemin zijn er volgens One mooie resultaten in Afrika geboekt. Zo ontvangen nu 3 miljoen Afrikanen aidsremmers, tegen 100.000 in 2003; zijn er 200 miljoenen muskietennetten tegen malaria uitgedeeld en gaan er 42 miljoen kinderen meer naar school. 

Morele plicht
Om ervoor te zorgen dat al die internationale gelden goed terechtkomen, moeten Afrikaanse leiders een tandje bijzetten. Dat is de belangrijkste conclusie die het African Progres Panel trekt in het rapport ‘From Agenda to Action’ dat ook vorige week uitkwam. Met name leiders van landen die rijk zijn aan grondstoffen zoals olie en goud, hebben volgens de organisatie waarvan Kofi Annan de voorzitter is, de politieke en morele plicht om te zorgen dat de toenemende economische groei in Afrika eerlijk wordt verdeeld.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons