Achtergrond

Rana Plaza The Movie mag nog niet worden vertoond

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Over de Rana Plaza-ramp is een film gemaakt. Maar het Hooggerechtshof van Bangladesh heeft de vertoning uitgesteld vanwege scènes in de film die het publiek te ernstig zouden schokken. 

[[{“fid”:”39346″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Rana Plaza 2015 Bangla Movie”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Rana Plaza 2015 Bangla Movie”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Rana Plaza 2015 Bangla Movie Full Tailor By Symon & Porimoni HD”,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]Rana Plaza 2015 Bangla Movie trailer

Het Hooggerechtshof in Dhaka heeft de vertoning van Rana Plaza voor de duur van zes maanden uitgesteld. De film van regisseur Nazrul Islam Khan vertelt het verhaal van kledingarbeidster Reshma, die zeventien dagen na de instorting van het kledingfabrieksgebouw Rana Plaza op wonderbaarlijke wijze uit de puinhopen werd gered.

De ramp in hoofdstad Dhaka gebeurde ruim twee jaar geleden, op 24 april 2013. Daarbij vielen naar schatting 1138 doden en zeker 2500 gewonden. Een aantal mensen is nog altijd vermist.

'Horror en wreedheid'
Het Hooggerechtshof nam het besluit na een aanklacht van de Bangladesh National Garments Workers Employee League. De werknemersorganisatie vindt dat de makers van de film zich niet hebben gehouden aan bepaalde voorschriften en deed daarover haar beklag bij het Hof. Ook schortte het Hooggerechtshof de vergunning voor de vertoning van de film, die eerder was verleend door de raad voor censuur, voor dezelfde periode op.

Het Hooggerechtshof heeft de twee maatregelen opgelegd omdat degenen die betrokken zijn bij de film inderdaad niet de voorschriften van het Hof bleken te hebben uitgevoerd, aldus procureur-generaal Mokhlesur Rahman. Hij vertelde dat het Hof eerder, op 17 juli, had bevolen dat enkele scènes uit de film moesten worden verwijderd vanwege hun inhoud van 'horror, wreedheid, geweld, acties van veiligheidstroepen, die schadelijk zijn voor de gevoelens van het publiek'.

Ook had het Hof de censor verzocht om de naam van Reshma te schrappen uit de film alvorens de vergunning tot vertoning te verlenen. Dat was niet gebeurd, en daarnaast bleek dat de censor wel enkele minuten uit de film had gesneden, maar daarbij niet precies de aanwijzingen van het Hof had opgevolgd, aldus procureur-generaal Rahman.

'Ongunstige publieksreacties'
De rechters van het Hof hoorden de aanklacht van de zogeheten minachting van het Hof van Sirajul Islam Rony. Hij is de voorzitter van de Bangladesh National Garments Workers Employee League. Rony zei daarin ook dat als de film zou worden uitgezonden met de omstreden scènes, dat dit 'een ongunstige reactie bij het publiek in binnen- en buitenland zou opwekken'. Ook vreesde hij dat kledingarbeiders 'zouden worden ontmoedigd om hun werk uit te voeren en dat de film Bangladesh, dat handelsvoordelen als het Generalised System of Preferences (GSP) geniet, schade zou kunnen berokkenen'.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons