Achtergrond

Prinses Laurentien: kinderen zijn ‘het nieuwe slim’.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Ik denk niet dat ze naar ons luisteren. Wij zijn kinderen en volwassenen denken daarom dat we niet zo slim zijn”, zegt een basisschoolleerling. Prinses Laurentien lacht. “Jullie zeggen anders hele slimme dingen, volgens mij wordt het tijd dat volwassenen naar jullie gaan luisteren.”

[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_large”,”fid”:”16671″,”attributes”:{“style”:”width: 199px; height: 300px; float: right;”,”class”:”media-image media-element file-media-large”}}]]Vorige week kwam de kinderbarometer uit, een onderzoek naar het wereldburgerschap van kinderen. Meer dan 20.000 kinderen uit groep 6, 7 en 8 vulden vragen in over onder andere  afval op straat gooien, de kraan uitzetten tijdens het tandenpoetsen en bomen die gekapt worden om papier van te maken.

Naar aanleiding van dat onderzoek praatte prinses Laurentien met een groep kinderen over voedselverspilling en kinderarbeid. “Jullie mogen alles zeggen, niets is fout”, verzekert ze de jongens en meisjes aan het begin van het gesprek. Vervolgens wordt de prinses de rest van de middag overspoeld met ideeën. “Fabrieken moeten gewoon maar vier uur per dag open gaan. Want als er minder gemaakt wordt, kun je ook veel minder dingen verspillen” en “eerlijke spullen moeten mooie, felle kleuren krijgen, want dan vallen ze meer op”, zijn slechts twee van de tientallen tips die prinses Laurentien om haar oren vlogen.

Dat kinderen een mooie, eerlijke wereld belangrijk vinden, is volgens de kinderbarometer overduidelijk. Zo vinden 9 op de 10 kinderen dat jongens en meisjes in andere landen even veel recht hebben op een goed leven als zij. Ongeveer de helft van de kinderen denkt iets te kunnen doen tegen de opwarming van de aarde en armoede. Met dat soort kleine wereldverbeteraars gaat de prinses graag in gesprek. Als oprichter van de Missing Chapter Foundation is het haar doel de besluitvormers van nu in contact te brengen met de besluitvormers van de toekomst.

Het nieuwe slim
Tijdens haar werk voor de Missing Chapter Foundation leidt prinses Laurentien dus regelmatig gesprekken tussen kinderen, jongeren en besluitvormers, maar ook thuis praat ze graag over een eerlijke wereld. “Ik heb het dit weekend nog met mijn eigen kinderen over spullen gehad”, vertelt prinses Laurentien. “Als je met ze praat over wat het maken van spullen met het milieu doet en dat andere kinderen veel minder spullen hebben, snappen ze dat zij ook wel met wat minder spullen kunnen doen.” Ook de kinderen die met de prinses in gesprek gaan, beseffen dat. “Sommige kinderen hebben niets, dus ik voel me best wel verwend. Toch wil ik wel graag een nieuwe smartphone”, roept één van de jongens.

Prinses Laurentien luistert aandachtig. “Kinderen hebben waardevolle en onverwachte ideeën. Daar kun je als volwassene zoveel van leren.”  Maar dat is niet de enige reden dat ze de basisschoolleerlingen zoveel aandacht geeft. “Ik neem ze heel serieus, want als je kinderen nu laat merken dat hun manier van denken slim en belangrijk is, zullen ze dat voor altijd onthouden en doorzetten.” Mensen een etiket opplakken, is iets wat ze normaal gesproken liever niet doet, maar voor de jonge scholieren maakt ze een uitzondering. “Ik zou dit ‘het nieuwe slim’ noemen. Deze kinderen begrijpen goed dat als je dingen wilt hergebruiken, je ze ook slim in elkaar moet zetten. En ze snappen dat wat wij hier doen van invloed is op de mensen ver weg, en andersom. Het is fantastisch.”

Mr Finney
En al die fantastische ideeën zijn een inspiratiebron voor de Missing Chapter Foundation. Daarom wil prinses Laurentien dat kinderen zoveel mogelijk vertellen over hun eigen ideeën en vragen stellen over de dingen die zij belangrijk vinden. Het vragen stellen over onderwerpen die in de kinderbarometer aan bod komen, komt ook terug in haar kinderboeken. “Mr Finney is geen kind, maar wel even onbevangen als een kind. Hij heeft een eigen mening, maar stelt vooral veel vragen en kijkt daardoor met een frisse blik naar de wereld.” En volgens prinses Laurentien doen de basisschoolleerlingen dat ook. “Ze verruimen je blik als persoon. En in mijn geval zit die persoon ook achter de pen.”

Het verruimen van haar blik doen de kinderen altijd heel direct. “Waar rijdt en vliegt de FinMobiel dan op?” en “Wat eet Mr Finney dan?” zijn vragen die ze vaak krijgt als ze over milieuvervuilende auto’s of eerlijke voeding vertelt. “Dat is mijn uitdaging. Grote thema’s vertalen naar een mooi, concreet en eigen verhaal. Veel volwassenen denken dat verhalen over die onderwerpen te zwaar zijn voor kinderen, maar dat is niet waar. Het enige wat je moet doen is het dichterbij brengen.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons