Achtergrond

Ploumen lobbyt voor bionaald

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De farmaceutische industrie moet aan de slag met de bionaald, vindt minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Ploumen promootte de Nederlandse vinding, die grote problemen rondom inentingprogramma’s kan oplossen, dinsdag op een internationale conferentie in Berlijn.

Op de conferentie, met onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Amerikaanse filantroop Bill Gates, bespraken Europese overheden, farmaceutische bedrijven en non-profits hoe ze het gezamenlijke, internationale vaccinatieprogramma Gavi kunnen verbeteren. Dat programma heeft de afgelopen 15 jaar pakweg 6 miljoen levens gered met het inenten van zo’n 500 miljoen kinderen tegen ziektes als mazelen, rode hond, difterie, tetanus en polio.

Injectienaalden
Toch zijn er nog tal van problemen rondom inentingprogramma’s in ontwikkelingslanden. Behalve de kosten van vaccins, waarover Artsen zonder Grenzen deze week aan de bel trok, worden er nog altijd miljoenen mensen geïnfecteerd met hepatitis B, hepatitis C en HIV als gevolg van het gebruik van besmette injectienaalden. Daarnaast is de constante koeling van vaccins vaak problematisch – in ontwikkelingslanden is elektriciteit op het platteland duur of simpelweg niet beschikbaar – waardoor de vaccins niet effectief zijn. Ten slotte zijn er voor het vaccinatieproces opgeleide artsen nodig en leveren de naalden een flinke berg medisch afval op.

De bionaald is in feite geen naald, maar een soort hoge drukpistool

Volgens minister Ploumen kan de bionaald die problemen in één klap oplossen. De bionaald is ontwikkeld door de Maastrichtse veearts, uitvinder en ondernemer Gijsbert van de Wijdeven. De bionaald is in feite geen naald, maar een soort hoge drukpistool waarmee een kleine, biologisch afbreekbare capsule met daarin een vaccin, onder de huid wordt geschoten. Dat klinkt pijnlijk, maar dat is het niet. Sterker, de vaccinatie gaat zo snel dat je er niets van voelt.

Koeling
De uitvinding kent veel voordelen ten opzichte van ouderwetse naalden en spuiten, legt Van de Wijdeven uit in een filmpje op zijn website. Doordat het apparaatje waarmee het vaccin onder de huid wordt geschoten geen fysiek contact maakt, kunnen er geen infectieziekten worden overdragen. Daarnaast zijn er geen opgeleide artsen meer nodig en duurt het inenten veel minder lang. Daardoor kunnen er naar schatting van Van de Wijdeven jaarlijks 25 miljoen kinderen meer gevaccineerd worden. Het belangrijkste probleem dat de bionaald oplost is de koeling van vaccins. Die externe koeling is namelijk niet meer nodig: de capsules houden de vaccins constant op de juiste temperatuur. Kortom, de bionaald kan de kosten van inentingprogramma’s drastisch terugbrengen en de kwaliteit significant verbeteren.

Minister Kamp van Economische Zaken riep de bionaald in november 2014 uit tot Nationaal Icoon. Het lobbywerk van Ploumen voor de bionaald hoort bij die prijs. Volgens Amanda van Gilst, vaccinatie-expert bij Artsen zonder Grenzen, is het nog te vroeg om te zeggen of de bionaald daadwerkelijk een bijdrage kan leveren aan hun inentingswerk. De medische hulporganisatie richt zich vooral op het reduceren van de kosten van de vaccins zelf.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons