PC's werken mee aan klimaatvoorspellingen

15-02-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: OneWorld

 

Britse wetenschappers roepen de hulp in van computergebruikers om modellen voor klimaatvoorspellingen door te rekenen. Wie een programma op zijn computer installeert kan een bijdrage leveren aan de betrouwbaarheid van scenario's van klimaatverandering.

 

Dinsdag introduceerde de Universiteit van Oxford een nieuwe, verbeterde computersimulatie. Dit model zou een realistischer beeld moeten geven van het verloop van de klimaatverandering, volgens de wetenschappers. Het berekent bijvoorbeeld de beweging van warmte en gassen tussen de atmosfeer en de oceaan.

 
'We hebben maar liefst 500.000 variabelen in de werking van het klimaat. Hoe meer mensen bereid zijn om een van die ontelbare scenario's door te rekenen, hoe preciezer onze voorspellingen kunnen zijn', aldus Myles Allen van de Universiteit van Oxford tegenover persbureau Reuters. De wetenschappers hopen met het bereik van de Britse omroep BBC, dat haar medewerking heeft toegezegd, snel veel vrijwilligers te vinden.

Unieke versie van de wereld


Als het model via climateprediction.net is gedownload, loopt het automatisch zodra de gebruiker zijn computer aanzet. Het heeft geen invloed op andere programma's en hoeft de gebruiker niet te storen in zijn werk.

De computergebruiker kan, als hij dat wil, de weersontwikkelingen in zijn 'unique version of the world' volgen. De resultaten worden via internet verstuurd naar de wetenschappers en zijn later in samenvatting terug te lezen op de website.

Deze methode van 'distribution computing', waarbij de capaciteit van duizenden pc's wordt ingezet via internet, is eerder beproefd in een zoektocht naar buitenaards leven; het SETI-project.

 

De wetenschappers hopen met deze aanpak en de medewerking van de BBC tegelijkertijd de kennis over en het begrip van het fenomeen klimaatverandering te vergroten. Kijkers naar het programma Meltdown, dat aan het verschijnsel is gewijd, zullen maandag worden opgeroepen hun computers in te schakelen en de software te downloaden.

 

Climateprediction

Reacties