Achtergrond

Oud-dictator Tsjaad persoonlijk betrokken bij misdaden

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Een groot aantal politieke moorden, martelingen, duizenden willekeurige arresten en aanvallen op specifieke etnische groepen. Volgens het nieuwe onderzoek van Human Rights Watch dat vandaag is uitgekomen was de Tsjaadse oud-dictator, Hissené Habré, persoonlijk bij de misdaden betrokken.

Dertien jaar onderzoek, 300 interviews en een berg aan documenten van de Tsjaadse geheime dienst hebben geleid tot een 714-pagina tellend onderzoek, ‘De vlakte van de doden’, genaamd. Uit het onderzoek blijkt dat Habré persoonlijk betrokken was bij misdaden die gepleegd zijn onder zijn bewind van 1982 tot 1990.

Hechtenis
Habré is na zijn bewind naar Senegal gevlucht waar hij twee decennia in vrijheid heeft geleefd. Vijf maanden geleden is Habré door de Senegalese rechtbank beschuldigd van misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en marteling. De rechtbank is nu bezig met het verzamelen van bewijsmateriaal tegen Habré, wat kan leiden tot een proces tegen de verbannen dictator. Habré zit nu in voorlopige hechtenis.

Geheime dienst
Habré was vooral betrokken via zijn controle over de geheime dienst van Tsjaad. Volgens Human Rights Watch bewijst het onderzoek echter niet de schuld of onschuld van Habré: “Zijn schuld of onschuld wordt besloten door de bijzondere rechtbank in Senegal” stelt de mensenrechtenorganisatie.

Onderzoeker Olivier Bercault van Human Rights Watch zegt dat Habré geen man was was die van een afstand regeerde: “Uit het onderzoek blijkt dat Habré de geheime dienst, die duizenden tegenstanders van Habré martelde en vermoordde, bestuurde en controleerde.” Ook mensen die bij de ‘verkeerde’ etnische groep hoorde waren volgens Bercault het doelwit van Habré.

Spinnenweb
In de documenten van de geheime dienst was onder andere een brief te vinden van Habré’s neef. De neef was, naast andere mensen uit Habré’s kennissenkring, een van de vier directeuren van de geheime dienst. Hij schreef naar Habré: “Dankzij het spinnenweb wat wij hebben gesponnen over heel het land kunnen wij de ogen en oren zijn voor de president onder wie wij handelen”, aldus de neef.

12.321 slachtoffers van mishandeling, waar er 1.208 van zijn vermoord of in gevangenschap zijn overleden, zijn geïdentificeerd door Human Rights Watch. Habré heeft direct contact gehad met de geheime dienst over het lot van 898 gevangen, staat in het rapport van de mensenrechtenorganisatie.

Lees meer op: Human Rights Watch
Foto: ENOUGH project

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons