Achtergrond

Optreden Kenyatta in Den Haag scheurt Keniaanse wonden open

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“Kenyatta is onschuldig. Hij is slachtoffer van een complot van mensen die jaloers zijn omdat hij zo’n goede president is”, roept de krantenverkoper uit boven de herrie van het verkeer op een drukke rotonde in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. De man die naast hem bananen te koop aanbiedt, schudt driftig het hoofd. “Hij is rijk en kan iedereen en alles kopen, zelfs zijn onschuld. Hij doet geen goed werk want hij is alleen de president van de Kikuyu.”

De korte aanwezigheid van de president Uhuru Kenyatta bij het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag heeft de diepe etnische en politieke scheiding binnen het Keniaanse volk weer overduidelijk bloot gelegd. De krantenverkoper behoort tot het Kikuyu-volk van de president dat de regeringscoalitie aanhangt. De bananenverkoper is een Kamba, een volk dat vooral de oppositie steunt.

Hij is rijk en kan iedereen en alles kopen, zelfs zijn onschuld

Kenyatta was door het ICC naar Den Haag gesommeerd om vragen te beantwoorden. Hij wordt beschuldigd van organisatie van geweld in 2008, na omstreden verkiezingen. De rechters van het ICC gaan nu besluiten of de zaak nog wel moet voorkomen nadat de aanklager bekend maakte over onvoldoende bewijs te beschikken omdat de Keniaanse overheid niet de gevraagde documentatie overhandigt.

Rechtsgeleerden bekvechten op de Keniaanse TV of de overheid zich wel of niet schuldig maakt aan het achterhouden van bewijsmateriaal. Ook zij zijn gespleten in twee kampen die langs politieke en etnische lijnen zijn gevormd. Slechts weinig Kenianen kunnen zich losmaken van hun tribale achtergrond. Dit is al heel lang zo, maar lijkt verhevigd door de verkiezingen vorig jaar die Kenyatta aan de macht brachten.

Ook zijn vice-president William Ruto is verwikkeld in een rechtszaak voor het ICC. Hij wordt van hetzelfde beticht als Kenyatta. Het Kalenjin-volk van Ruto raakte in 2008 slaags met Kikuyu en daarbij kwamen zeker 1.200 mensen om het leven en ruim een half miljoen raakte ontheemd. Kenyatta en Ruto sloten echter een politiek verbond en hun coalitie won, zij het eveneens omstreden, de verkiezingen in 2013,

Ik ben dat dramatische gedoe zo zat

“Ik ben dat dramatische gedoe zo zat”, verzuchtte een manager van een verzekeringsbedrijf nadat ze donderdagmorgen uren in de file had vastgezeten. Die verkeerschaos was ontstaan omdat aanhangers van Kenyatta massaal naar het vliegveld waren gegaan om de president te verwelkomen na zijn terugkeer uit Nederland. Er werd gedanst en koren langs de rode loper zongen: “Uhuru is onschuldig. Hij is een van ons”.

Het presidentiële konvooi werd vanaf het vliegveld, tijdens de ochtendspits, begeleid door een stoet wagens en bussen met aanhangers. “In plaats van dit soort triomftochten zou de regering gewoon aan het werk moeten. De doorsnee Keniaan verliest geld omdat we uren in de file staan. We hadden die tijd beter kunnen besteden”, fulmineert de manager.

Dit spreekt van geen greintje medeleven

Tegenstanders van Kenyatta spraken op Facebook en Twitter hun afschuw uit over de carnavaleske beelden op de stoep voor het ICC-gebouw en op het vliegveld in Nairobi. Op de Facebook pagina van het dagblad The Star schreef een lezer dat hij zich schaamde voor het optreden van parlementsleden die daar dansten en zongen. “Het gaat om een rechtszaak over geweld waarbij doden vielen. In Kenia leven mensen die naasten verloren. Dit spreekt van geen greintje medeleven.”

In een kantoortje bij een kerk aan de rand van Nairobi schrijft dominee Felix Akoth zijn preek voor de komende zondag. Hij hoopt dat de hele ICC-saga snel voorbij gaat. “De ICC rechtszaken hebben de aandacht afgeleid van de problemen van Kenia die moeten worden opgelost. We worstelen met armoede, werkloosheid en enorme prijsstijgingen.” Zijn zoon raakte in 2008 bij rellen gewond toen jongeren van een rivaliserende bevolkingsgroep hem te lijf gingen. “Het is te lang geleden. Hij heeft de draad van het leven weer opgepakt. Het ICC is geen wondermiddel zoals we hoopten maar straks bij de hemelpoort zal er wel recht worden gesproken.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons