Achtergrond

Oplaadjurk

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Niet meer naarstig op zoek naar een café met stopcontact, maar je smartphone opladen terwijl je over straat loopt. Modeontwerpster Pauline van Dongen (26) uit Arnhem maakt het mogelijk. Ze ontwierp een jurk en een jas met zonnepanelen, waarop je een telefoon of tablet kunt aansluiten terwijl je in de zon loopt. Nu nog hopen op lekker weer!

Wat kun je met de jurk en de jas opladen en hoe lang moet de zon dan schijnen?
“Beide items kunnen in volle zon in één uur tijd een typische smartphone voor 50 procent opladen. Je kunt er uiteraard ook andere draagbare elektronische apparatuur mee opladen.”

Het lijkt me hartstikke duur om zo’n kledingstuk te maken.
“Jazeker. We zijn gesponsord door verschillende fondsen en we hebben er veel eigen uren ingestopt, omdat we zo enthousiast waren. Ik vertel de prijs van de jurk liever niet, dit is een prototype, dus nog behoorlijk prijzig.”[[{“fid”:”21115″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:394,”width”:394,”style”:”margin: 2px; width: 150px; height: 150px; float: right;”,”class”:”media-element file-default”}}]]

Maak je vaker aparte kleding?
“Ik houd ervan ongebruikelijke materialen als een wetenschapper te onderzoeken op hun toepasbaarheid in kleding en accessoires. Ik ontwerp innovatieve kleding en schoenen voor vrouwen. In 2010 heb ik 3D-geprinte schoenen ontwikkeld. Voor Wearable Solar ben ik gevraagd en heb ik samengewerkt met een expert op het gebied van zonnecellen.”

Wie heeft dit idee bedacht?
“Iedereen wil continu verbonden zijn en smartphones en tablets vreten energie. Christiaan Holland wilde daarom onderzoeken hoe we zonne-energie kunnen gebruiken voor situaties waarin er geen stopcontact in de buurt is. Met Gert Jan Jongerden als expert op gebied van zonne-energie was onze groep volledig. We hebben telkens overlegd over de flexibiliteit van de zonnecellen en de manier waarop ik ze in de kleding kon verwerken.”
 

Het team van Wearable Solar
Pauline van Dongen, innovatief mode-ontwerpster uit Arnhem.
Christiaan Holland, van sector Energie van Gelderland Valoriseert, een platform dat innovatieve ondernemers in Gelderland ondersteunt.
Gerd Jan Jongerden, voormalig directeur van Helianthos en specialist op het gebied van flexibele zonnecellen.
 

Hoe ging het ontwerpen?
“Het was met name lastig om de zonnecellen te verwerken, omdat de jurk wel comfortabel moest zijn. Je kunt zonnecellen niet stikken zoals gewone stof. Bovendien moest ik de elektrische bedrading netjes wegwerken en goed beschermen tegen het bewegen van het lichaam. De jurk kan nog niet gewassen worden. Daar zijn de cellen niet tegen bestand, al kunnen ze wel wat regen doorstaan.”

Welk materiaal heb je uiteindelijk gebruikt?
“De jas en jurk zijn van wol en leer. Er zitten verschillende compartimenten met zonnecellen in die je kunt openklappen als de zon schijnt. In de jas heb ik 48 harde cellen verwerkt en in de jurk 72 flexibele zonnecellen. Die leveren wat minder energie op vergeleken met de harde cellen, maar zijn beter te integreren en comfortabel te dragen. Je kunt de flappen ook ingeklapt en onzichtbaar dragen, wanneer ze niet direct nodig zijn. De zonnecellen vallen dan vrijwel niet op.”

Is de jurk al te koop?[[{“fid”:”21111″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:343,”width”:295,”style”:”margin: 2px; width: 150px; height: 174px; float: right;”,”class”:”media-element file-default”}}]]
“Nee, tot nu toe zijn het slechts twee prototypes die tentoongesteld worden, de eerste keer op de Mode Biënnale in Arnhem. Ik zie wel mogelijkheden voor betaalbare kledingstukken in de komende jaren, omdat de kostprijs van zonnecellen naar beneden gaat. Als de cellen nog verder ontwikkeld worden, bijvoorbeeld tot een superflexibel dun folie of een stof van zonnecellen, kun je er makkelijker kleding van maken. Ook kunnen er prints voor op T-shirts van ontwikkeld worden met een aansluiting voor je telefoon. Dan hoeven de cellen niet in de stof verwerkt te worden.”

Waarom eigenlijk twee kledingstukken voor vrouwen? Zijn mannen niet geïnteresseerd in het milieu? Of in het opladen van hun smartphone?
“Dat is toeval! Ik werk nu eenmaal vooral voor vrouwen. Maar ik kan me voorstellen dat T-shirts met een zonnecelprint heel geschikt zijn voor jongens. En misschien komen er ook andere kledingstukken met zonnecellen voor mannen op de markt.”

[[{“fid”:”21102″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“height”:207,”width”:200,”style”:”margin: 2px; width: 150px; height: 155px; float: left;”,”class”:”media-element file-default”}}]]Leef je zelf ook milieubewust?
“Ik probeer zo min mogelijk trendgebonden te leven en te werken. Dat betekent dat ik niet met de grillen van de mode meega, maar liever wat meer uitgeef aan een kledingstuk, en er dan ook emotioneel gebonden aan kan raken. Ik wil geen T-shirt dat onnatuurlijk goedkoop is. De zon is de grootste energiebron op aarde. Daar moeten we de waarde van inzien. We moeten technologie omarmen om tot duurzame oplossingen te komen.”

Wat is de toekomst van Wearable Solar?
“Volgend jaar willen we de jurk door een model laten dragen op een festival, zodat mensen hem in actie kunnen zien. En ik ga weer in overleg met Christiaan en Gert Jan, om ontwerpen te ontwikkelen die consumenten makkelijker kunnen kopen en dragen.”

Bekijk hier de vimeo van Wearable Solar

Foto boven: Paulien Routs

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons