Achtergrond

Onveilige plekken in Mumbai in kaart gebracht

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Vrouwen in de Indiase stad Mumbai kunnen sinds kort op een online kaart aangeven wanneer ze in de stad te maken hebben gehad met (seksueel) geweld.

Op de interactieve kaart kunnen vrouwen anoniem noteren waar en wanneer in de stad het geweld plaatsvond. Naast een korte omschrijving van het incident, kunnen de vrouwen ook een categorie toevoegen zoals ‘aanraken’, ‘staren’, en ‘seksuele intimiteiten’. Hierdoor ontstaat er een overzicht van plekken in de stad waar het meeste geweld plaatsvindt en waar het dus het meest onveilig is in de stad.

Aanraken
Sinds augustus zijn er ongeveer 110 meldingen gedaan, waaronder:

‘Op een avond was ik op de markt toen het er erg druk was. Een man liep achter me en raakte me op een vervelende manier aan.’

Een andere vrouw meldt: ‘In de buurt waar ik woon is het gewoon triest. Er staan altijd groepjes jongens aan de kant van de weg, die elke voorbijganger dingen toeroepen. Met name naar meisjes roepen ze smerige dingen.’

Tarhirplein
Bedenker van de kaart, Akshara, een non-profitorganisatie die strijdt voor gelijke vrouwenrechten, kwam op het idee door een zelfde initiatief in Caïro, Egypte, ten tijde van de demonstraties op het Tarhirplein. Vrouwen gaven toen ook op een online kaartje aan waar het voor hen onveilig was.

“De politie kan helaas niet overal in de stad zijn,” zei een medewerkster van de organisatie tegen Al-Jazeera. “Maar geweld tegen vrouwen moet worden gehoord.” De politie zal niet optreden tegen elk aangegeven incident, maar houdt wel in de gaten of er trends te zien zijn op de kaart.

Seksueel geweld
HarassMap is een van de vele initiatieven tegen seksueel geweld tegen vrouwen, wat erg veel voorkomt in India. Volgens overheidscijfers wordt er elke twintig minuten ergens in India een vrouw verkracht – en dit zijn alleen nog de zaken die bij de politie zijn gemeld en officieel zijn geregistreerd.

Vlak na de groepsverkrachting in december 2012, werd al de site safecity.in opgericht. Deze site werkt ongeveer net zoals HarassMap, maar dan voor heel India. New Delhi is de koploper van alle Indiase steden: daar werden ongeveer 1300 meldingen gedaan, in Mumbai zijn dat er ‘slechts’ veertig.

Bron: Al Jazeera
Beeld: HarassMap

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons