Ontwikkelingslanden willen creatieve industrie opwaarderen

22-11-2006
Door: OneWorld Redactie
Bron: IPS

 

De conferentie gaat zaterdag van start met een discussie over ontwikkelingsstrategieën in de 21ste eeuw. Die discussie zal geleid worden door Yiping Zhou, de directeur van de afdeling voor Zuid-Zuidsamenwerking van het VN-ontwikkelingsprogramma en Gilberto Gil, Braziliaanse minister van Cultuur, maar ook bekend als singer songwriter.

Onder de noemer creatieve industrie vallen handgemaakte producten, artistieke uitingen en nieuwe technologie zoals computersoftware. Culturele diensten en producten zijn in veel landen van groot belang voor de economie.

De Verenigde Naties schatten dat cultuur voor 7 procent bijdraagt aan het wereldwijde bruto binnenlands product. De sector zou jaarlijks met 10 procent groeien. Dat is aanzienlijk hoger dan de gemiddelde jaarlijkse groei van de wereldeconomie in zijn geheel.

Kunst in sloppenwijken

De Braziliaanse minister Gil pleit ervoor om culturele activiteiten ook als economische activiteiten te beschouwen. Dat gebeurt volgens hem nog te weinig.

Maar kunst en cultuur zijn ook belangrijk in het onderwijs en bij conflictpreventie. Daarom is tijdens het forum een debat over 'cultuur en vrede' gepland, zegt Dieter Jaenicke, directeur van het Wereld Cultureel Forum (FCM). Als voorbeeld haalt hij kunstprojecten in sloppenwijken in Brazilië aan. Die zouden de spanningen en het geweld daar verminderd hebben.

Discussies over deze en andere onderwerpen, zoals de relatie tussen cultuur, ontwikkeling, globalisering en mensenrechten, staan op de agenda van de internationale bijeenkomst in Brazilië.

Het Fórum Cultural Mundial wordt van 24 tot 30 november gehouden in Rio de Janeiro en van 1 tot 3 december in Salvador. Het eerste forum, in 2004 in Sao Paulo, trok 15.000 deelnemers aan debatten en meer dan 150.000 bezoekers aan de shows en tentoonstellingen.


 

 

Fórum Cultural Mundial

Reacties