Achtergrond

‘Ontwikkelingshulp aan Afrika is rookgordijn’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Het idee dat wij in het Westen Afrika helpen is volgens een groep Engelse en Afrikaanse maatschappelijke organisaties nergens op gestoeld. Zij concludeerden in het onderzoeksrapport ‘Honest Accounts’ dat Afrika jaarlijks bijna 60 miljard dollar verliest door onder andere belastingontwijking van Westerse bedrijven.

Jaarlijks bereikt zo’n 134 miljard dollar het Afrikaanse continent. Het meeste in de vorm van leningen, ontwikkelingshulp en buitenlandse investeringen. Onder andere door winst van buitenlandse bedrijven en belastingontwijking loopt het bedrag dat Afrika verlaat uiteindelijk op tot 192 miljard dollar. Jaarlijks draait Afrika zo een verlies van bijna 60 miljard dollar. Dit heeft een groep Engelse en Afrikaanse maatschappelijke organisaties geconcludeerd in hun dinsdag gepresenteerde onderzoeksrapport ‘Honest Accounts’.

Deel van de 192 miljard dollar die Afrika jaarlijks verlaat zijn 46,3 miljard dollar aan gemaakte winst door buitenlandse multinationals en 35,3 miljard dollar aan illegale geldstromen. Dit is geld dat Afrika faciliteert, maar het continent heeft er zelf geen baat bij. Daarom, zegt de groep maatschappelijke organisaties, is het idee dat wij Afrika helpen fout. “Het algemene beeld is dat Groot Brittannië Afrika ‘helpt’ door ontwikkelingshulp. Maar in de realiteit is dit een rookgordijn voor de miljarden die weg worden gehaald,” zegt Martin Drewry, directeur van Health Poverty Action, één van de dertien deelnemende maatschappelijke organisaties, in een artikel van The Guardian. Volgens Drewry moeten we duidelijk zijn over wat er gebeurt in Afrika: “We zijn aanhoudend aan het plunderen – het tegenovergestelde van royaal geven.”

Een voorbeeld van dit plunderen wordt in het onderzoeksrapport toegelicht: schulden. Aan het begin van de financiële crisis in 2006 leenden het International Monetary Fund (IMF), buitenlandse banken en overheden 9,9 miljard dollar aan Afrikaanse overheden. Dit is tot 2012 naar 23,4 miljard dollar gestegen. Volgens het rapport gebeurde dit niet zonder reden – banken en financiële instellingen in Europa en de Verenigde Staten leenden het geld met een hogere rente uit aan Afrikaanse overheden. Zo geven ze ontwikkelingshulp en maken ze winst tegelijk.

De groep maatschappelijke organisaties vindt dat het niet langer zo kan doorgaan. Directeur Drewry: “We moeten onze focus verleggen van ontwikkelingshulp naar de grote waarheid: de echte relatie tussen arm en rijk blootleggen en leiders aansprakelijk stellen.” Via het ‘Honest Accounts’ rapport pleiten de maatschappelijke organisaties voor de beëindiging van belastingparadijzen, het tackelen van de schuldcrisis, het stoppen met plunderen van Afrikaanse middelen en klimaatverandering aanpakken. Ook is de groep een petitie gestart voor een “eerlijke verklaring van de financiële relatie van Afrika met de wereld”.

Afbeelding: Bret Saalwaechter.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons