Achtergrond

Ontvoerde journaliste en partner vrijgelaten

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Nederlandse journaliste Judith Spiegel en haar man Boudewijn Berendsen, die sinds juni van dit jaar werden vastgehouden in Jemen, zijn vrijgelaten.

Dat melden de Jemenitische staatstelevisie en Reuters. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt het bericht.

Het Ministerie laat weten dat Spiegel en Berendsen “in goede fysieke conditie” zijn en erg blij zijn dat ze de ontvoering overleefd hebben. De journalist en haar man kijken vooral uit naar de hereniging met hun familie; op woensdag 11 december keren ze terug naar Nederland.

Judith Spiegel is een vaste medewerker uit het correspondentennetwerk van OneWorld. Zij werkt voor diverse media, waaronder NRC, NOS en Wereldomroep. Van qatkauwende studenten tot pionierende carrièrevrouwen: met haar artikelen biedt Judith Spiegel een inkijkje in de Jemenitische samenleving die normaal gesproken voor de westerse kijker onzichtbaar blijft.
 

Update 12/12:
Tijdens de persconferentie,  op woensdagmiddag 11 december, op Schiphol vertelde het stel hoe zij hun ontvoering hebben ervaren: “Het klinkt als goed vertoeven met die airconditioning en tv, maar het blijft wel een ontvoering”, maakte Spiegel de toegestroomde journalisten duidelijk. “Elke ochtend werd ik met gebalde vuisten wakker.”

Ze vertelt dat de Jemenitische gastvrijheid tijdens de ontvoering niet ontbrak. Op de dag van hun ontvoering werden ze een kamer binnen geleid waar  de tafel was gedekt ‘alsof de koningin langskwam’. De journaliste zegt dat ze moeilijk konden zeggen: “Sorry, maar we hebben al geluncht voordat we ontvoerd werden.”

Vooral de eerste dagen waren de twee bang. “We wisten niet met wie we te maken hadden en dat maakte het wel eng.”

Ritme
Vrijwel elke dag keek het stel tv. Ze sportten met waterflesjes gevuld met zand en Spiegel deed yoga-oefeningen. Berendsen: “Het vinden van een ritme heeft ervoor gezorgd dat we geestelijk gezond bleven.”

Spiegel voegt eraan toe dat ze tijdens de ontvoering vaak heeft stilgestaan bij de rol van de islam en de situatie in Jemen. “Er wordt vijf keer op een dag gebeden, en ik heb vijf keer per dag over de rol van de Islam nagedacht.” De journaliste vertelt dat ze moeite had met de bewakers die ‘braaf gingen bidden’ en had het liefst willen zeggen: “Dat hoef jij niet meer te doen, want jij gaat na deze actie met een enkeltje naar de hel.”

Het koppel gaat de aankomende maanden rustig aan doen. Ze kijken uit naar het bijpraten met hun familie en het overvliegen van hun hondje uit Jemen.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons