Achtergrond

“Ongelofelijk, wat we allemaal van varkens maken”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Waar komen onze producten vandaan, hoe worden ze gemaakt en uit welke grondstoffen? Allemaal vragen die Christien Meindertsma probeert te beantwoorden met haar werk. De 31-jarige ontwerpster exposeert van 11 februari tot en met 3 juni 2012 in het Audax Textielmuseum in Tilburg.

1. Wat exposeer je?
[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_preview”,”fid”:”14015″,”attributes”:{“style”:”width: 180px; height: 180px; float: right;”,”class”:”media-image media-element file-media-preview”}}]]“Alles wat ik tot nu toe heb gemaakt. Van mijn eerste project Onesheepsweater, waarbij ik een relatie leg tussen schaap-wol- trui, tot het Vlasproject waar ik nu mee bezig ben. Voor dit laatste project heb ik zes hectare vlas gekocht. Maar ook het project PIG 05049, waarvoor ik de Dutch Design Award heb gewonnen. Hiervoor heb ik een varken ontleed en verslag gedaan van geboorte tot slachthuis. Op de tentoonstelling zijn eindproducten te vinden, maar ook videobeelden van het proces van grondstof tot eindproduct.  En voor het eerst exposeer ik alleen, het is mijn eigen tentoonstelling. Vandaar de naam Solo-expositie.”

2. In je werk ga je op zoek naar de herkomst van producten. Waarom en sinds wanneer?
“Eigenlijk al sinds mijn eindexamen aan de Design Academy negen jaar geleden. Toen realiseerde ik me dat veel producten voor mij zo waardeloos, als wegwerpproducten, aanvoelden. Dat kwam omdat ik niets afwist van de herkomst van producten en materialen. Ik besloot toen als examenopdracht op onderzoek uit te gaan. Ik heb een aantal schapen uitgezocht en van hun wol heb ik truien gemaakt. Eén trui per schaap, Onesheepsweater. Bij elke trui leverde ik een paspoort met foto’s van het betreffende schaap. Daarna ben ik het onderzoek gaan uitbreiden naar het gehele proces, het transport en de ambachtelijke technieken. Dat vond ik zo interessant dat ik daar mee door ben gegaan bij andere ontwerpen.”

3. Tijdens een project als PIG 05049 heb je met veel processen, producten en mensen te maken. Ontdek je dan nog verrassende zaken?  
“Ik wist werkelijk niet dat er zoveel producten deels of helemaal uit een varken gemaakt worden. Net zoals veel fabrikanten trouwens. Ook die hebben vaak geen idee van de oorsprong van hun product. Soms willen ze dat ook helemaal niet. Zo wilde een fabrikant die menselijke hartkleppen maakte van varkenshartkleppen, absoluut niet geassocieerd worden met varkens. Een nertsenfokker daarentegen, die zijn nertsen voedde met varkensvlees, reageerde juist heel positief. Juist van hem verwachtte ik dat hij niet zo happig zou zijn op publiciteit.”

4. Hoe definieer je je werk? Is het kunst?
[[{“type”:”media”,”view_mode”:”media_preview”,”fid”:”14011″,”attributes”:{“style”:”width: 180px; height: 180px; float: right;”,”class”:”media-image media-element file-media-preview”}}]]“Nee, ik zie mijn werk eigenlijk niet als kunst. Voor mij zijn het producten. Eigenlijk mag het nog wel wat praktischer. Het liefst maak ik echte gebruiksvoorwerpen, die voor een redelijke prijs in de winkel worden  verkocht. Zo ben ik nu bezig met het in productie brengen van theedoeken. De zes hectare vlas heb ik al laten verspinnen en nu ben ik op zoek naar een weverij die daar voor een schappelijke prijs theedoeken van maakt. Het project heet Gz59-west naar de betreffende kavel in de Flevopolder. Op de tentoonstelling zijn de eerste eindproducten, zoals muurverf, lijnolie en tafelkleden, al te zien van Gz59-west.”      

5. Je hebt al over de hele wereld geëxposeerd, nationale en internationale prijzen gewonnen. Waar droom je nog van?
“Als eerste wil ik het Vlasproject afronden. Ik ben nu halverwege. Ik hoop echt dat het succesvol wordt. Mijn doel is een lokaal product transparant, goed gemaakt, van goede grondstoffen en voor een redelijke prijs op de markt te brengen. Als ik dat heb afgerond ga ik eens denken aan een andere grondstof, bijvoorbeeld aardolie…”

Christien Meindertsma (1980) is in 2003 afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. Sindsdien heeft ze geëxposeerd in Chicago, Tokyo, Londen, New York, Frankfurt en verschillende musea in Nederland.

 Foto’s: Audax Textielmuseum Tilburg

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons