Achtergrond

OneWorlds jaaroverzicht van 2013

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Demonstreren tegen Monsanto, je haar zes weken niet wassen en tien redenen om Sotsji te boycotten. Op de valreep blikken we nog even terug op het afgelopen jaar. Hieronder zie je de vijf best gelezen artikelen van 2013 van Oneworld.nl.

1. Paradijs voor Pedo’s – wordt vervolgd

“Er ging geen week voorbij zonder dat ik met Paes werd geconfronteerd. Of het nou via een Ghanees krantenbericht was, of omdat een “anonieme kennis van Paes” me uit bed belde om te zeggen dat ik “moest beseffen hoe ik mensen kapot maakte” en om me toe te wensen dat ik “zelf kapot zou gaan”.

Ruim een jaar na haar reportage Paradijs voor Pedo’s, over kindersekstoerisme in Ghana, worden journalist Sanne Terlingen en haar bronnen nog steeds lastig gevallen door de Limburgse vastgoedmiljonair Arthur Paes. In Paradijs voor Pedo’s – wordt vervolgd beschrijft Terlingen de bedreigingen waarmee ze te maken kreeg en waarover ze al die tijd – op advies van haar advocaat – haar mond hield.

In december 2013 geeft de rechter Sanne gelijk. Alle eisen van Paes – waaronder een schadevergoeding van 10.000 euro en een rectificatie op de voorpagina’s van de Volkskrant en De Telegraaf – worden door de rechter afgewezen. Beluister hier Sanne’s reactie.

2. Shampoo is voor sukkels?

“Het is een beetje wennen dat mijn hoofd niet naar nepbloemetjes ruikt na iedere douchebeurt, maar vies is het niet. Godzijdank.”

Geïnspireerd door de No Poo-beweging uit Amerika gaat stagiaire Iris Segers begin 2013 de uitdaging aan: zes weken zou ze haar haren niet wassen met shampoo. Onze haardos heeft die commerciële rotzooi immers niet nodig, en het is ook een stuk beter voor het milieu, toch? Wel gebruikte ze een natuurlijke vervanger bestaande uit azijn, baksoda en water. In Shampoo voor sukkels? lees je haar plan van aanpak. Benieuwd of Iris na zes weken nog zo enthousiast was over haar experiment? Lees het hier.

3. De macht van Monsanto

In mei van dit jaar ging men wereldwijd de straat op om te demonstreren tegen de Amerikaanse multinational Monsanto. De producent van (genetisch gemodificeerde) landbouwproducten weet, middels patenten en een goede lobbymachine, steeds grotere macht te krijgen op de voedselmarkt. In De macht van Monsanto leggen OneWorld-redacteur Frederieke Hegger en journalist Sanne Terlingen uit waarom opstaan tegen deze multinational meer dan nodig is.

4. Wie wordt er rijk van microkrediet?

“Zou het kunnen dat de organisatie op dit adres geregistreerd staat om belasting te ontwijken?”, vragen wij. De baas begint driftig te knikken en zegt: “Dat zou best wel eens kunnen. Ja… Dat zou heel erg goed kunnen.”

Niet alleen multinationals ontwijken belasting via Nederland. Armoedebestrijdende microkredietorganisaties doen er net zo hard aan mee. Ze maken gebruik van Nederlandse belastingverdragen,en cashen in Mauritius. Sanne Terlingen en Follow The Money-redacteur Jesse Frederik zoeken het uit in ‘Wie wordt er rijk van microkrediet?’, waarna reacties volgen van minister Liliane Ploumen, Groenlinks-kamerlid Jesse Klaver en Tax Justice Nederland.

5. 10 argumenten voor een boycot van Sotsji

Bouwvakkers worden uitgebuit, het ontbreekt aan mensenrechten en de sporters zullen skiën op een massagraf. Dit zijn slechts drie van de tien argumenten die Arnold van Bruggen aankaart in een opiniestuk om de Olympische Spelen in Sotsji in februari 2014 te boycotten. Lees hier de andere argumenten in het vijfde best gelezen stuk op Oneworld.nl uit 2013.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons