Achtergrond

OneWorld geeft geen gehoor aan Eritrese intimidatie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Volkskrant meldt vandaag dat de Eritrese intimidatie zich uitbreidt in Nederland. OneWorld schrijft al sinds 2014 over de lange arm van het regime en ervaart regelmatig intimiderend gedrag. 

Vandaag kopte de voorpagina van de Volkskrant: “Eritrese intimidatie in Nederland breidt zich uit”. Ook OneWorld-journalist Sanne Terlingen komt in dit artikel aan het woord. Zij ondervindt vaak intimidatie doordat ze verhalen schrijft over de Eritrese gemeenschap in Nederland en de aanhangers van het dictatoriale regime die binnen deze gemeenschap veel te zeggen hebben.

Ik snap nu hoe veel Eritreeërs in Nederland zich moeten voelen, omdat zij al lange tijd met dit soort situaties te maken hebben

Zo vertelt zij aan de Volkskrant: 'Er is sprake van bewuste intimidatie via Twitter en indirecte intimidatie door de aanwezigheid van Eritrese mannen die achter de tweets zitten op plekken waar ik kom, zoals een lezing in een debatcentrum. Je weet niet of ze er zijn uit interesse of om je te intimideren. Ik snap nu hoe veel Eritreeërs in Nederland zich moeten voelen, omdat zij al lange tijd met dit soort situaties te maken hebben.'

Kort geding
Vandaag vindt er een kort geding plaats dat is aangespannen door Meseret Bahlbi, een actief lid van de Eritrese dictatoriale partij, tegen hoogleraar Mirjam van Reisen.

Dit naar aanleiding van uitspraken die Reisen heeft gedaan op BNR-Nieuwsradio, waar zij recentelijk stelde dat de broer van twee Eritrese tolken die voor de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) werken ‘de spil is van de inlichtingendienst in Eritrea’. Bhalbi is ervan overtuigd dat het hier over hem gaat en beticht de hoogleraar van smaad.

Van Reisen heeft meerde keren bijgedragen aan OneWorld-artikelen over Eritrea en de Eritrese gemeenschap in Nederland. Zowel Mirjam van Reisen als OneWorld-onderzoeksjournalist Sanne Terlingen worden, onder andere op Twitter, geïntimideerd door in Nederland wonende aanhangers van het Eritrese regime, zoals bijvoorbeeld hieronder. 

 

 

 

 

Onze artikelen over Eritrese regime
OneWorld schrijft al sinds 2014 over de lange arm van het Eritrese regime en de achtergrond van de Eritrese gemeenschap in Nederland. Al dit onderzoek bij elkaar geeft OneWorld veel achtergrondkennis over de Eritrese gemeenschap. Maar zoals blijkt leiden veel van deze publicaties, met name welke gaan over het regime, vaak tot intimiderend gedrag.

Zoals het artikel over de jongeren die aanhangers bleken te zijn van het regime en daarom bewust het beeld van Eritrea in de Nederlandse media nuanceerden.
En in 2014 wanneer door OneWorld naar buiten wordt gebracht dat de IND aan het regime gelieerde Eritrese tolken inzette tijdens de asielprocedure van Eritrese vluchtelingen.

Dan blijkt in de zomer van 2015 dat ondanks deze bewustwording de Immigratiedienst nog steeds aanhangers van het regime laat tolken. Dit wordt initieel publiekelijk ontkend door staatssecretaris Klaas Dijkhoff, in antwoord op de Kamervragen die over deze kwestie worden gesteld. Toch worden een aantal maanden later twee tolken ontslagen bij de IND vanwege hun vermeende betrokkenheid bij het regime, zo erkent Dijkhoff in een brief aan de Kamer.

Eritrese mensensmokkelaars

Maar wij schreven niet alleen over het regime. Zo onderzoekt Terlingen diezelfde zomer, in samenwerking met een Italiaanse journaliste, het ware verhaal achter Eritrese mensensmokkelaars die bootvluchtelingen naar Europa loodsen. 
En in 2014 reizen OneWorld-journalisten Eva Schram en Sanne Terlingen mee met Eritrese vluchtelingen op hun vluchtroute door Europa

OneWorld publiceerde hiervoor ook al een achtergrondverhaal over de grootschalige vlucht van Eritreeërs uit hun thuisland, onderdeel van het OneWorld themanummer "Vlucht uit Eritrea" dat uitkwam in december 2014.

 

 

Boze reacties

De aanhangers van het Eritrese regime in Nederland zijn niet blij met de onderzoeken van OneWorld. De reacties variëren van boze tweets (‘racist achter een mensenrechtenmasker!’, ‘doe een James Foley’tje’ – de journalist die werd onthoofd door IS – ) tot politie-aangifte (door de voorzitter van de jongerenpartij van het regime in Nederland).

Vast staat dat OneWorld geen gehoor zal geven aan dit soort intimidatiepraktijken en door zal gaan met onderzoek naar de Eritrese gemeenschap.

Wordt vervolgd. 

Rectificatie.
In een eerdere versie van dit artikel (27 januari 2016) werden in dit artikel twee tweets vermeld van Amerikaans-Nederlands journalist Kevin P. Roberson. In het oorspronkelijk artikel werd bij de tweets van de heer Roberson het volgende vermeld: 'Zowel Mirjam van Reisen als OneWorld-onderzoeksjournalist Sanne Terlingen worden, onder andere op Twitter, geïntimideerd door in Nederland wonende aanhangers van het Eritrese regime, zoals bijvoorbeeld hieronder'. De heer Roberson is niet Eritrees en steunt geen Afrikaanse dictator in Eritrea. Het was niet onze doel om de suggestie te wekken dat hij in het verlengde van het Eritrese regime opereert danwel volgens het artikel verwerpelijke handelingen verricht. Hiervoor bieden wij de heer Roberson onze excuses aan.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons