Achtergrond

One minute video: verbetering gezondheid moeders

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Met de deadline van 2015 in zicht vroeg OneWorld aan acht kunstenaars om de millenniumdoelen te verbeelden. Het resultaat: acht bijzondere filmpjes die reflecteren op de acht afspraken om de armoede de wereld uit te helpen. Vandaag: millenniumdoel 5.
[[{“fid”:”25487″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“height”:”327″,”width”:”581″,”alt”:”Millenniumdoel 5: Verbetering van de gezondheid van moeders – Ayman Ramadan, Egypte, 2014″,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]

Millenniumdoel 5 gaat over de verbetering van de gezondheid van moeders.

Deze video is gemaakt door beeldend kunstenaar Ayman Ramadan uit Egypte. Hij werkt met verschillende media, vaak gecombineerd in een installatie. Hij daagt de toeschouwer uit na te denken over onderwerpen als arbeid, de anonimiteit van het individu in de stedelijke omgeving en de frustraties rondom de huidige politieke situatie in Caïro.  

Dit moet gestopt worden!
Ayman maakt zich sterk voor de vrijheid van vrouwen en verzet zich tegen vrouwenbesnijdenis. Daarover gaat ook dit filmpje. Hij zegt: “Zelfs in deze eeuw nog worden er besnijdenissen uitgevoerd onder het mom van culturele en religieuze doctrines. Overheden doen hier weinig aan, of roepen zelfs op tot vrouwenbesnijdenis. Elke dag zijn er vrouwen die deze barbaarse en primitieve vorm van marteling moeten ondergaan. Dit moet gestopt worden!”

Deze film is gemaakt in samenwerking met The One Minutes, een wereldwijd netwerk voor bewegend beeld.

Hoe gaat het met millenniumdoel 5
Moedersterfte is de afgelopen twee decennia met ruim 45% afgenomen. Dat is weliswaar mooi, maar nog teveel vrouwen sterven aan complicaties tijdens of na de zwangerschap. Deskundige medische zorg is wel meer beschikbaar, net als anticonceptiemiddelen. Vrouwenbesnijdenis neemt ook af, maar miljoenen vrouwen in Afrika en het Midden-Oosten lopen nog steeds het risico om besneden te worden.

Meer weten?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons