Achtergrond

One minute video: minder kindersterfte

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Met de deadline van 2015 in zicht vroeg OneWorld aan acht kunstenaars om de millenniumdoelen te verbeelden. Het resultaat: acht bijzondere filmpjes die reflecteren op de acht afspraken om de armoede de wereld uit te helpen. Vandaag: millenniumdoel 4.
[[{“fid”:”25486″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“height”:”327″,”width”:”581″,”alt”:”Millenniumdoel 4: Minder kindersterfte – Imran Firdaus, Bangladesh, 2014″,”class”:”media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”}}]]

Millenniumdoel 4 gaat over het terugdringen van kindersterfte.

Deze video is gemaakt door Imran Firdaus uit Bangladesh. Hij is een onafhankelijk filmmaker, researcher, filmcriticus en videoartiest.

Geen cliché beeld
In zijn dagelijks werk gelooft Imran niet in de traditionele manier van een verhaal vertellen en houdt hij ervan materiaal te gebruiken dat relevant is en op locatie geschoten. Hij koos er dan ook bewust voor om niet een – volgens hem ‘cliché’ –  artistiek filmpje te maken, maar voor een video die weergeeft hoe belangrijk millenniumdoel 4 voor Bangladesh is.

Imran: “In mijn video lijkt het alsof je thuis aan het zappen bent en ineens je oog valt op dit onderwerp. Een onderwerp dat veel mensen genegeerd zouden hebben omdat er leukere programma’s op tv zijn.”

Voor Imran is millenniumdoel 4 belangrijk: “In Bangladesh speelt kindersterfte enorm. Was het vroeger normaal om 6 kinderen groot te brengen, nu is dat vaak niet meer dan 3. Deze video toont de impact van gezinsplanning en de dromen van de mensen voor de toekomst."

Deze film is gemaakt in samenwerking met The One Minutes, een wereldwijd netwerk voor bewegend beeld.

Hoe gaat het met millenniumdoel 4
Kindersterfte is in 2011 gedaald naar 6,9 miljoen kinderen onder de 5 jaar. Beduidend minder dan de 12,4 miljoen in 1990, maar nog steeds onaanvaardbaar veel. Het merendeel van de kinderen die zo jong overlijden woont in sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië.

Meer weten?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons